ЗДРАВЕ

Лекар разказа как да спасим белите дробове от тежко увреждане с COVID-19

Белите дробове стават основната мишена на новия коронавирус COVID-19. Най-често симптомите на заболяването се изразяват под формата на продължителни пристъпи на кашлица и проблеми с дишането. В някои случаи то става много трудно и болезнено.

Известно е също, че коронавирусната инфекция може да предизвика развитие на дълбоко, изключително тежко увреждане на белите дробове с дългосрочни последици.

Британският лекар Сарфараз Мунши, водещ специалист в спешното отделение в болницата на Queen’s, публикува видео в социалните мрежи, в което разказа как да спаси засегнат орган.

Той препоръчва на пациентите да практикуват дихателни техники, които могат да облекчат дихателните симптоми на COVID-19.

„Засегнатите от инфекцията трябва да се уверят от самото начало, че получават достатъчно въздух в основата на дробовете си“, каза лекарят.

Ето какво препоръчва той:

Поемете пет дълбоки вдишвания, задържайки дъха си преди издишване в продължение на пет секунди.

На шестия дъх трябва отново да задържите дъха си в продължение на пет секунди, след което кашляйте колкото се може повече, покривайки устата си.

Повторете процеса отново.

След това, докато лежите по корем в продължение на 10 минути, дишайте, като правите по-дълбоки вдишвания от обикновено.

Лекарят посъветва болните, като цяло, да не лежат по гръб дълго време – това е опасно за белите дробове, които вече са отслабени от инфекцията.

В това положение съществува риск от блокиране на малките дихателни пътища, което може да доведе до развитие на вторична пневмония.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *