НОВИНИ

Осъдиха с 10 000 лева нарушител на карантината в София!

На 14.04.2020г. след постигнато споразумение на Софийска районна прокуратура и подсъдимия Янко П., за извършено от него престъпление по чл. 355, ал.2 вр. ал.1 от НК, съдът му наложи наказание  „Пробация“ със следните пробационни мерки: „задължителна регистрация по настоящ адрес“ за срок от една година; „задължителни периодични срещи с пробационен служител“, за срок от една година;  „безвъзмезден труд в полза на обществото“, за 260 часа в срок от една година и „Глоба“ в размер на 10 000 лева (десет хиляди лева).

На 05.04.2020 г., около 15:00 часа в гр. София, по време на пандемия и извънредно положение, свързано със смъртни случаи, подсъдимият Янко П. е нарушил въведени със заповед на министъра на здравеопазването противоепидемични правила и мерки против разпространението на заразна болест по хората – във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на коронавирустна инфекция „COVID-19“.

След пристигането на 29.03.2020 г. от държава с регистриран случай на COVID-19 – Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, не спазил срока на 14-дневна карантина в дома си – гр. София, ж.к. „Канала“ и след като напуснал адреса, на който се изпълнявала карантината, пребивавал на обществено място по смисъла на §1а от Допълнителните разпоредби на Закона за здравето.

Под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура по случая е образувано бързо производство. След постигнато споразумение между страните, на Янко П. е наложено наказание „Пробация“ и „Глоба“. Споразумението не подлежи на въззивна и касационна проверка и има последиците на влязла в сила осъдителна присъда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *