НОВИНИ

Още един починал с коронавирус, 735 са заразените у нас

Излекувани са 105 души

Има нов случай на починал с коронавирус, а общият брой на заразените у нас е 735. 59-годишна жена, инфектирана с COVID-19, е издъхнала в „Пирогов“. Тя е имала редица придружаващи заболявания и е била на апаратна вентилация през последните дни. С нея починалите стават 36, като от тях 20 са мъже, а останалите 16 – жени. Излекуваните вече са 105, като за последното денонощие те са 24-ма – 11 мъже и 13 жени. Това съобщиха от Националния оперативен щаб.

444 от всички заразени са в София. В болница са 210 души, 29 от тях – в интензивни отделения. В София в лечебни заведения са 130 лица, от които 21 – в интензивни отделения.

„Увеличението в броя на заразените в сравнение с вчерашния ден е 5,8%. Активните лица са 585“, поясни генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

За последното денонощие има 40 нови болни, като 14 от тях са настанени в болница. Заразата стигна и до Ямбол, където е установен един заразен.

Има и три нови случая на заболели деца – на 6, 9 и 15 години от София и София област. Те не са приети в болница.

Общо заразените мъже в страната са 408, а жените – 327. Децата до 18-годишна възраст са 27, а под 10-годишна – 14.

От медицинския персонал има още двама заразени. Единият е от ВМА, а другият – от Александровска болница. С тях инфектираните с коронавирус медици у нас стават 39.

Началникът на щаба коментира случая с избягалия заразен от болницата в Стара Загора.

„Най-строгият режим за болни, приети в клиники, е в психиатриите, където дори няма дръжки на вратите. Случаят на избягалия заразен с коронавирус пациент говори, че трябва да се предприемат по-сериозни мерки за охраняването на болните. На колегите е обърнато внимание”, заяви Мутафчийски. По думите му грешката е била, че са оставени ключове от вътрешната страна на вратата.

На брифинга стана ясно още, че болните от COVID-19 в поставеното под карантина село Паничерево вече са шестима.

Огнище на заразата има и в Кюстендил. Става въпрос за шивашки цех, където има 7 заразени. 

Над 2500 скринингови изследвания са направени в Бургас. В Банско също продължават да се правят тестове. Ще бъде исзледвано и цялото население на село Паничерево. В София се провеждат такива изследвания в районите, в които има повече заболели – „Факултета“ и „Филиповци“.

По повод предстоящите празници генералът бе категоричен, че на контролните пунктове ще бъдат връщани всички, които нямат основателна причина за пътуване.

Регистрираните случаи за последните 24 часа са в областите както следва: София – 29;  Кюстендил – 3;  Смолян – 2;  Сливен – 2 ; Пловдив – 1;  Стара Загора – 1;   Хасково – 1;  Ямбол – 1.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *