СВОБОДНО ВРЕМЕ

Ето как Нова Зеландия пречупи коронавируса само с 5 жертви – ето тайната на успеха им

Вече ви информирахме за чудото в Германия, която е с изключително ниска смъртност на фона на тази в Италия и Испания. Оказа се, че това се дължи на редица комплексни фактори.

Подобно „чудо“ се наблюдава и на други места по света, но най-фрапираща е картинката в Нова Зеландия . Там смъртните случаи от началото на пандемията са едва 5.

Докато Китай едва започва да отваря за обществото си, а Южна Корея, Тайван и Сингапур управляват своите огнища с помощта на масирана детективска работа за проследяване на контакти, в Нова Зеландия положението е различно. Там първият потвърден случай беше на 28 февруари и до днес починалите от коронавирус са 5.

Нова Зеландия

Затова в цял свят се запитаха на какво се дължи тази статистика в една страна, където туризмът е водещ фактор. Както и в България, в Нова Зеландия мерките, при това доста решителни, бяха взети навреме.

В началото на март, пише The Washington Post, страната започна да инструктира всички международни посетители да се самоизолират за 14 дни. В нормални времена страната се радва на до 4 милиона туристи годишно. На 19 март Нова Зеландия, толкова зависима от туризма, напълно затвори границите си за международни посетители.

Също толкова важно според The Washington Post беше твърдото настояване на правителството за това хората да останат по домовете си. Заповедта за социално дистанциране от 23 март затвори училищата и услугите и забрани повечето дейности на открито. Новозеландците (включително имигрантите) получават също така периодични плащания от правителството, предназначени да улеснят хората да избягват да работят.

Член на правителството беше хванат на планинско колоездене и плаж със семейството си и беше изправен на обществено осъждане от премиера. Имаме шанса да бъдем като този пример, стига да останем по домовете си и да проявим още малко търпение.

 

Източник: mila.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *