НОВИНИ

Стана ясно колко са заразените във “Факултета” и “Филиповци”

Категорично е това, че преди седмица имаше много хора по улиците. Това сега дава отражение върху цифрите. Това каза на традиционния брифинг шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

“Масовото тестване е започнало преди 2 седмици. Методът на пуловете се използва. Максималният брой на пуловете е 5, иначе е рисково за изпускане на случаи, когато се разширят. Всеки метод има определена граница и той е свързан с чувствителността на самите тестове. За някои групи вече се използва този метод”, заяви той.

“По отношение на психиатриите – те имат разработени строги системи за наблюдение на персонала и пациентите. Това са едни от рисковите звена, заедно със старческите домове. Има специфика. Обърнали сме специално внимание там”, каза той.

“Хлорокин в България се използва още в началото. Ефектът не е вълшебен, това мога да споделя и продължаваме да твърдим, че няма достатъчно лекарства с доказан ефект срещу тази зараза. Най-доброто е изолацията”, заяви Мутафчийски.

По думите му двамата заразени с COVID-19 водачи от Градския транспорт са болни от 10 дни.

“От вчера започна тестването във “Факултета” и “Филиповци”, защото контактните от първи ред са значително повече от тези, които бяха официално подадени в началото. Това беше причината, която наложи тези ограничителни мерки. Изследванията продължават.

Предполагам, че ще са над 200 изследванията. На територията на двата квартала в момента има 20 положителни проби”, стана ясно на брифинга.

“Тези 20 случая са в 10 социално-битови огнища. Затова се взимат по-строги мерки. Имаме пълно основания да наложим именно такива строги мерки и пунктове в тези квартали”, добави Мутафчийски.

“Удължаването на извънредното положение е политико-медицински въпрос и от тази гледна точка трябва да се има ясни данни към момента. Рано е да се каже дали то ще бъде удължено. Отпадането на мерките винаги трябва да е съчетано с някакви реалности – че е овладяна ситуацията, че има достатъчно реанимационни легла и т.н.”, каза Мутафчийски.

“Най-вероятно вирусът е от естествен произход. Ако има някаква доказана версия, тя ще се огласи”, каза той.

“Wizz Air няма да могат да извършат полетите, които огласиха, че пускат три пъти седмично до Лондон”, попари надеждите на компанията генералът.

Той апелира към софиянци да не пътуват из страната, защото това ще доведе до масов бум. “Вчера цяла София се юрна да се изнася, като чу, че мерките по КПП-тата се затягат”, каза Мутафчийски.

Доц. д-р Ангел Кунчев даде повече яснота за ситуацията в село Паничерево: “Там е създадена много добра организация. Има разбиране, хората са спокойни. Продължаваме да взимаме проби и днес по около 80 на ден”, каза той.

“Очаква се и там завръщане на 100 човека по празниците и то главно на хора, пристигащи от Великобритания”, заяви Кунчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *