НОВИНИ

“Александър Невски” на Велика събота (СНИМКИ)

Патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски“ в столицата остана почти пуста на Велика събота преди обяд. Рано сутринта богослужението там оглави Негово преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим, но миряните в храма бяха единици заради препоръките да се спазват мерките срещу разпространението от коронавируса.

“Посетих храма, за да запаля свещ за здраве. Мисля, че заразата няма как да се разпространи в църквата“, е мнението на Антон Георгиев, един малкото посетили Светата Василиева литургия в днешния ден. Според него мерките за сигурност са прекалени.

Всички посетители в храма носят маски и спазват стриктно правилата за дистанция един от друг.

“Аз повече от 10 години, всяка неделя и на всеки празник, с много малки изключения, съм свикнала да бъда на служба. Малкото хора в храма ни позволяват да спазваме дистанция. Имам нужда от това. Слава Богу, че правителството ни даде възможност да посрещнем празника така, както ние сме свикнали“, смята Евгения Николчева.

Според нея страхът от коронавируса в обществето вече е започнал малко да отстъпва мястото си, но неизбежно предстоящият Великден ще бъде много по-различен.

“Толкова бързо се промениха нещата и то в целия свят. Няма начин да забравим страха за живота и здравето, нашето и на близките. Няма начин да е същото“, каза още тя.

Преди полунощ службата за Възкресение Христово в “Св. Александър Невски“ ще оглави Негово светейшество Патриарх Неофит, а Канал 3 ще излъчи на живо празничното богослужение от 23:30 ч.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *