НОВИНИ

Имунизациите може да стартират от другата седмица, обяви шефът на СРЗИ д-р Пенчев

Надявам се в началото на другата седмица да се стартират отново имунизациите в страната, заяви д-р Данчо Пенчев, директор на столичната РЗИ.
“В момента Националният оперативен щаб и Министерството на здравеопазването интензивно разработват методика, която да включи имунизациите в нормалния им ритъм. България е една от малкото страни с много строен имунизационен календар. Забавихме се малко, но няма да бъде фатално“, обясни д-р Пенчев в NOVA.
“Поне 3 месеца могат да бъдат отложени ваксините по здравословни или лични причини от страна на семейството на детето. Ще бъдат организирани кабинетите така, че в строго определени часови зони по “зелен коридор“ да се стартират отново имунизациите и реимунизациите“, допълни той.

Във връзка с проверките по пазарите преди Великден той посочи: “Направиха се интензивни проверки по пазарите. Нашите екипи постоянно са на терен и следят за мерките, които трябва да бъдат спазвани и изпълнявани“. По думите му е създадена организация преди Великден, така че да няма струпване на хора. “При най-малкото нарушение, което инспекторите на Столичната РЗИ открият, пазарите ще бъдат затворени“, каза още д-р Пенчев.
Според него хилядите, които напуснаха София още в сряда, “определено ще имат проблем с връщането си“ заради въведените нови строги мерки до второ нареждане.
“Колоните от десетки хиляди коли напускаха София още в сряда. Тук е по-важно както следва от това, след като напуснаха хората София, какво ще последва.
Самото заболяване протича по няколко начина – много тежка форма, лека форма и без симптоми. И в трите случаи пациентите са заразоносители. Нека помислим какво се случва, когато тези хора, които са излезли от София, отидат при най-близките си хора, които са без симптоми.
Заразата се очаква да се разпространи след такава миграция. Опасяваме се, че епидемията в България може да се превърне в епидемия на доброто намерение – да отидем да се видим с близките си“, посочи той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *