СВОБОДНО ВРЕМЕ

Коронавирус: кои животни пренасят заразата?

Животът по време на пандемията от коронавирус не е лек. Социалната изолация, ограниченията, пустите улици. Всичко това не се отразява много добре на когото и да било.

Не можем да се съберем с близките си, не можем да ги прегърнем и самотата лека полека си пробива път в сърцата ни. Тогава на помощ идват домашните любимци, които могат да ни помогнат по-леко да понесем тази ситуация.

Оказва се обаче, че животните не винаги са безопасни и не винаги са в безопасност от коронавируса. Има животни, които могат да предадат заразата на хората и такива, които могат да пострадат като се заразят от човек, информира „Дойче Веле”.

По-добре да не галим котки?

Китайски учени от Харбин са установили, че новият коронавирус може да се размножава сред котките. Те могат и да си го предават една на друга, но това не става толкова лесно, твърди изследователят Хуалан Чен.

На какво да обърнем внимание, ако имаме котка?

Не изпадайте в паника: животните много бързо изграждат антитела срещу вируса, т.е. не остават дълго заразни. Възрастните хора и тези с предишни заболявания по-добре да не пускат котката си на разходки извън дома. Мийте добре ръцете си след като сте галили котка.

При кучетата е друго

При кучетата нещата стоят малко по-различно: кучешкият организъм не е благоприятна среда за размножаване за вируса, отбелязват в изследването си китайските учени. Така че собствениците на кучета могат да продължат спокойно да извеждат четириногите на разходка.

Прасето няма от какво да се бои. При свинете коронавирусът също няма почти никакъв шанс, твърдят учените.

Пор под карантина

При белките нещата стоят по-различно. Както и при поровете. При тези животни коронавирусът може да се размножава точно както при котките. Пренасянето на заразата става чрез въздушно-капкова инфекция.

Кокошките – заплаха за хората?

А опасни ли са кокошките? Или другите пернати? Не, казват учените. Хората не бива да се безпокоят, тъй като кокошките практически имат изграден имунитет срещу коронавируса. Това се отнася и за патиците, както и за други видове птици.

Когато човекът стане опасен за животните

Но не само човекът може да се зарази от животните, а и обратното. В зоопарк в Ню Йорк бил направен положителен тест на тигрицата Надя. “Това е първият случай, в който диво животно се заразява с коронавирус от човек”, казва лекарят на зоопарка.

Прилепите – единственият виновник?

Прилепите са смятани за вероятен причинител на коронавируса. Но ветеринарните лекари предполагат, че през декември 2019 г. в Ухан между прилепите и човека се е намесил и друг животински вид, който е предал заразата. Може би все пак котка или пор?

Или този разбойник?

Люспениците, наричани и панголини, също са под подозрението, че са виновни за пренасянето на вируса. Най-вероятно новият коронавирус се е предал от прилеп на панголин, а от там и на човека. Учени са установили у панголините вирус, който много прилича на коронавируса. На китайските животински пазари се търгува нелегално с люспеници.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *