СВОБОДНО ВРЕМЕ

Събраха се 124 000 лв. само за едно денонощие в помощ за децата на Милен

124 хиляди лева са дарени за децата на Милен Цветков само за денонощие. Кампанията в Платформата.бг е организирана от негови приятели и продължава.
На Великден, 19 април 2020, журналистът Милен Цветков почина в следствие на тежка катастрофа в София, причинена от шофьор, карал под действието на наркотици. Ден по-късно в сайта за онлайн дарения Платформата.бг започна дарителска кампания „За децата на Милен“.
Първоначалната цел бе да се наберат 100 000 лева и само за 24 часа даренията надхвърлиха сумата. Вълната на съпричастност след трагичната смърт на Милен Цветков към децата, които разчитат на него, бе толкова голяма, че дори блокира системата на Платформата.бг – нещо, което се случва за първи път от създаването й преди близо пет години.
Започнала като кампания на приятели, досега (11.00 часа на 22 април) каузата е получила подкрепа от 1800 души, а размерът на даренията е от 5 до 10 000 лева. В момента дарената сума е 124 00 лева. Планирано е кампанията да набира средства в рамките на следващите два месеца – до 19 юни 2020 година.
Дарителската кампания „За децата на Милен“ е организирана от приятели и колеги-журналисти на Милен Цветков с административната подкрепа на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ). Кампанията се организира с предварително полученото съгласие на децата на Милен (в случая на непълнолетното му дете – Боян, съгласието е дадено от неговата майка).
С набраните средства ще бъде учреден Попечителски фонд, който ще управлява разходването на средствата. Фондът ще бъде учреден към Фондация „Работилница за граждански инициативи“. За управлението на фонда ще се създаде специален Съвет от минимум 3 и максимум 9 човека. Членове на съвета ще бъдат журналисти и обществени фигури, които са работили и познават добре Милен и/или неговото семейство. Дарените средства ще бъдат съхранявани в индивидуална сметка, специално открита от ФРГИ за целта, и с която ще може да се разпорежда само Попечителския съвет.
Средствата ще бъдат разходвани за нуждите по отглеждане, грижа и образование на децата на Милен Цветков. Доколкото неговата дъщеря е вече на 24 години, Попечителският съвет ще взима решенията за подкрепата към нея, воден от отговорността ни към Милен и реалните й нужди.
Уважаваме правото на траур на най-близките, пишат организаторите на кампанията. На по-късен етап Попечителският съвет ще се срещне с децата и майката на сина му, за да обсъди подходящата подкрепа за всяко от тях. Разпределението на помощта ще става поетапно – година след година и съобразно конкретните нужди. Решенията на Съвета на попечителите за разходване на средствата ще бъдат взимани с консенсус. За финансовите средства на фонда ще се води стриктна отчетност и контрол, съобразно действащото законодателство. Ежегодно ще се публикува информация за отпуснатите средства и целите им. Участието в Попечителския Съвет е изцяло на доброволен принцип и никой от членовете му няма да получава каквито и да е суми за работата си!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *