НОВИНИ

Кирилов: Ще предложим увеличение на наказанията при шофиране след употреба на наркотици

И сега са свръхвисоки наказанията, но ще предложим тяхното увеличение. Това заяви пред БНТ правосъдният министър Данаил Кирилов по повод наказанията при шофиране след употреба на наркотични вещества.

Той уточни, че юристите от ГЕРБ предлагат в случаите, когато наказанието е от 2 до 10 години – става от 3 до 12 години. От 1 до 6 години става от 2 до 8 години. Прекатегоризираме ги, защото влизат в най-тежките, каза Кирилов.

Повече от 4 часа юристите от ГЕРБ обсъждахме, единият от проблемите беше квалификацията на този вид деяния, в НК понастоящем има 2 правни норми, които уреждат тези престъпления, допълни правосъдният министър.

Поставихме на дебат – когато е употребен алкохол или наркотично вещество, дали това е престъпление по непредпазливост. Разследващите органи са си поставили същия въпрос. Обвинението е променено „при умисъл“. Смятам, че обвинението може да издържи, коментира правосъдният министър по повод катастрофата, в която загина журналистът Милен Цветков.

Предвижда се също така първата година от наказанието да бъде под формата на психиатрично лечение.

Последните изменения са в сила от 1 януари 2018 г. Полицейската статистика – около 3300 случая има през 2017 г. с наркотични вещества и управление на МПС, като след законовите промени тогава са спаднали с около 30%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *