НОВИНИ

Потулват убийството: Тихо мачкат делото за смъртта на Милен Цветков

Четвърти ден след смъртта на Милен Цветков, видими и невидими сили продължават да мачкат делото така, че когато то стигне в съда, да е достатъчно спорна вината на дрогирания шофьор и той да се спаси от тежка присъда, пише “Труд”.

По телевизии и сайтове продължават да се явяват “очевидци”, начело с Ловеца на автографи Тодор Петров, които обясняват колко добре бил журналистът след катастрофата, ама как притичалите първи не успели да му окажат помощ, линейката закъсняла и т. н.

По този начин може да се преквалифицира обвинението на Кристиян Николов като нанасяне на тежка телесна повреда и да отпадне обвинението му за умишлено или неумишлено причиняване на смърт.

Второ – двата блъснати автомобила – “Субару”-то на журналиста и джипа “Ауди Q 7” на убиеца, стоят под открито небе на паркинга на СДВР. Вали ги дъжд и ги пече слънце, за да се измият и изпарят всички следи.

Оградата там е бутафорна, а като изключим лепенките по вратите на джипа, двете коли дори не са опасани от полицейски ленти, за да е видно, че достъпът до тях е ограничен.

Току виж при някой по-следващ оглед излезе, че спирачките на аудито са били прерязани, или е имало някаква друга техническа неизправност, заради която джипът да се вреже в автомобила на Цветков.

Трето – още в първия ден “очевидци” пуснаха чрез медиите версията, че аудито се движело с около 80 км/ч, когато е блъснало колата на Цветков.

Оттогава всички се позовават точно на тази скорост, докато пораженията по двата автомобила и местата на които те се озовават след сблъсъка по-скоро сочат за повече от 100 км/ч. Защо досега не са изнесени данни от скоростомера на джипа?

Вместо тях във фейсбук се пуснаха два клипа от охранителни камери, които показват манипулирани записи от катастрофата. Това доказа Георги Врабчев – режисьор, монтажист, експерт по специални ефекти.

Според експерта те са точно с два пъти по-бавна скорост от реалното. За да излезе “на забавен каданс”, че аудито се е движило с “леко превишена” скорост. Докато в действителност, при нормална скорост, каквато режисьорът се е постарал да покаже, джипът се движи едва ли не като куршум – с над 100 км/ч.

“Всеки може да си направи сам изводите – каза Врабчев – Целта ми не е да твърдя нещо, а да покажа какво съм видял като професионалист, а нека който има отговор да каже защо е станало така”.

Похвални са усилията на прокуратурата да преквалифицира обвинението на Кристиян Николов от неумишлено в умишлено причиняване на смърт и да го поддържа пред съда.

Но в съдебната зала тези обвинения ще бъдат атакувани по всички линии от цяла армия адвокати. Пледоариите на защитата започнаха тихо в социалните мрежи и в част от медиите и тяхната цел е ясна – делото да се смачка, а убиецът на Милен да се размине с по-леко наказание.

Софийска градска прокуратура преквалифицира обвинението на 22-годишния шофьор Кристиан Николов и му предяви ново, по-тежко обвинение за умишлено престъпление, причинило смърт, извършено като водач на моторно превозно средство.

По текста на чл. 342, алинея 3, буква “в” Николов може да получи от 15 до 20 години затвор или доживотна присъда.

Днес прокуратурата поиска от Софийския градски съд да наложи постоянен арест на Николов. Заседанието започна след 20 ч, след редакционното приключване на броя.

От държавното обвинение сочат, че джипът “Ауди Q7” се е движел със скорст над разрешената в този участък на ул. “Хенрик Ибсен”. Не спрял при приближаване на кръстовището при червен сигнал на светофара, вследствие на което умишлено е причинил смъртта на Милен Цветков.

Случаят е особено тежък, тъй като деецът е управлявал моторно превозно средство след употреба на различни видове наркотични вещества – амфетамин, марихуана, кокаин и бромазепам.

Застрашил е живота и здравето на множество участници в движението, като деянието е извършено на оживено кръстовище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *