НОВИНИ

България затвори напълно границата с Турция за леки автомобили и автобуси

България затвори напълно границата с Турция за леки автомобили и автобуси. Пропуска се единствено товарния трафик. Това се случва в първия ден на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. По данни на “Гранична полиция”  за месец и половина от Турция в България са влезли около 7000 автомобила и 310 автобуса, което в нормална обстановка се случва за два дни. А тази година мюсюлманите в България и Турция няма да могат да празнуват заедно, както е традицията.
Стефан Христов и Недялка Михайлова днес чакаха автобус за село Жълти бряг. Един от малкото, които изобщо пътуват. Традиционно за мюсюлманските празниците в тяхното село всяка година от Турция си идват семействата на десетки изселници.

За последните дни в България са влезли едва няколко автобуса. Повечето са стигнали до Кърджали. Имаме много точна справка и организация специално за хората, които идват от Турция.  От началото на карантинния период 161 души са пристигнали от Турция като само през последната седмица броят на пристигналите е 3 автобуса около 60 души”, обясни кметът на града Хасан Азис.
Всички, пристигащи в България се поставят под карантина. Така на практика дори и пристигналите няма да могат да се видят с близките си. “В момента са около 530, реалните под карантина, а иначеза цялата област са 1780”, каза д-р Виктор Кирчев,  директор на РЗИ – Кърджали.
Към момента в областите Хасково и Кърджали има общо 28 случая на заразени с коронавирус. Няма данни обаче инфекцията да идва от Турция. А там мерките са още по-строги. Самите турски власти не разрешават пътувания в повечето населени места, където има изселнически общности. Борис Борисов всеки ден говори с приятелите си в Одрин. „Постоянно държим връзка. Един от тях се е обаждал  и в консулството”, каза той.
В следващите няколко дни в 31 провинции в Турция отново излизането ще бъде забранено, а през уикенда дори и магазините и аптеките няма да работят. Засега пълната забрана за влизане на хора остава до неделя. Изключение ще се правят само за спешните медицински и хуманитарни случаи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *