СВОБОДНО ВРЕМЕ

Доц. Мангъров: Незабавно трябва да се поднови ваксинирането на бебета и деца

“Имаме един от добрите имунизационни календари и ако се спазва, нещата ще вървят добре. Абсолютна глупост е неща, които са изпитани и доказани в практиката от много години да се премахват, както стана при нас с отпадането на реваксинирането на 11 и 17 години с БЦЖ”. Това заяви доц. Атанас Мангъров, началник на Детската клиника в Инфекциозна болница по повод започващата Европейска имунизационна седмица, предаде БНР.
Той посъветва личните лекари възможно най-бързо да се върнат към графика за ваксиниране на бебета и деца.
Доц. Мангъров каза, че останалите ваксини трябва да се слагат едновременно. “Излишно е децата да се карат да идват неколкократно и да им се поставя по една ваксина всеки път”, каза още той. “Ваксините трябва да се направят наведнъж: през устата – ротавирусната ваксина, в едното краче да се сложи ваксината за дифтерия, тетанус, коклюш, а в другото – тази за менингит”, обясни той.
Във връзка с твърденията, че ваксината срещу туберкулоза (БЦЖ) може да се окаже разковничето в борбата с COVID-19, доц. Мангъров смята, че е рано за категорични твърдения и че ефективността на БЦЖ ваксината срещу коронавирус трябва да се докаже и изследва. Добро начало на връщането към нормалното е да започнем отново да ваксинираме децата си” – каза още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *