НОВИНИ

Каква е причината за новия пик от заразени и ще бъде ли затворена София отново?

Подбрал съм няколко случая на държави, които имаха по-либерално отношение към коронавируса. Например – всички гледаха мачовете в Беларус. Там в момента има 8022 случая, а 60 са смъртните случаи. Само за вчера са над 700 заразените. Това заяви на традиционния брифинг на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

“В Швеция вече има над 2000 смъртни случая”, добави той.

“В Белгия, знаете, че и там имаше колебания в мерките. Там държат рекорда по броя смъртни случаи на глава от население. 228 са починалите от вчера 908 са новоустановените случаи”, заяви Мутафчийски.

“Има увеличаване на броя на тестовете у нас. Те са над 1000 за денонощието. Всички групи, които са тествани, като големи – от тях повечето са отрицателни. Тези огнища, които изследваме, там са новите новозаразени групи. Всички останали случайни тестове, които се правят, повечето са отрицателни. На 200 тествани, намираме един”, каза той.

“Отдавам пика на това, че както винаги казвахме, че около 5-6 дни след Великден, ще имаме ръст на заболелите. Продължаваме да го твърдим”, заяви генералът.

“По отношение на децата, тази сутрин разговаряхме с директора на РЗИ-Бургас, където бяха установени едни от първите деца на наши колеги. Това дете вече над 30 дни не може да изчисти вируса. Вирусът протича леко при децата, но те доста продължително време са носители”, обясни шефът на ВМА.

На въпрос дали има хора, които карат втори път коронавируса у нас доц. д-р Ангел Кунчев заяви:

“Пълна гаранция дали има второ заразяване или повторна активация на вируса имаме в България. Това е на фона на две отрицателни проби между тях”, заяви Ангел Кунчев.

Във Видин има 13 пациенти, които са лежащи, трима от които са от старческия дом. По думите на шефът на РЗИ в София прави впечатление, че повечето заразени освен в болницата, дават дежурства и при долекарската помощ и в ЦСП.

“Ако са снижени изискванията за носене на лични предпазни средства и употребата на дезинфектанти”, заяви той.

Според доц. Кунчев плазмата е продукт, който може да се замразява и пази с месеци. “Следващата седмица ще имаме готов документ, с който да помогнем на болниците, които искат да използват този вид терапия – с плазма”, каза той.

На въпрос дали в началото на май по празниците София отново ще бъде затворена, за да се предотврати бум на заразата, какъвто има сега, Мутафчийски отвърна, че щабът реално не затваря нито един град. “Правителството взима това решение. С тревога наблюдаваме какво се случва на празниците и сме разтревожени от предстоящите”, каза той.

“По отношение на кино прожекции и т.н. за автокина чувам за първи път. Не знаех, че в България има такива. Ако възникне такова официално питане, ще проучим какъв е опитът, но не бива да забравяме все пак, че в България са едни от най-либералните мерки”, каза ген. Мутафчийски.

Той даде за пример Гърция, която беше зле, но много затегна мерките и сега има само 50 заразени за ден и двама загинали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *