НОВИНИ

Проф. Кантарджиев: Навлизаме в нов етап на епидемията

България се качва по стръмнината и навлиза в нов етап на развитието на коронавируса. Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев.

Той припомни, че прогнозите на Националния оперативен щаб в последните 2 месеца се сбъдват.

“За вчера в Националната референтна лаборатория са били изпратени 450 материала за изследване с PCR”, обясни проф. Кантарджиев, като посочи, че много голяма част от тестовете се оказват положителни.

“Това показва, че България навлиза в една фаза на по-силно разпространение на вируса. Вчера за първи път има над 8,5% положителни резултати”, обърна внимание той, цитиран от Фокус.

“Важното е първо да запазим медицинският персонал, първите случаи да се диагностицират. Второто е всички, които имат прояви на пневмония да бъдат изследвани и в работещите колективи да се хващат първите случаи.

Доказахме индексът на разпространение. В момента у нас той е 1,4. Това значи, че 10 болни заразяват 14 души.

Слава Богу, че не допуснахме например 10 да заразяват 30 или 1 да заразява дори по 200 души. Това значи, че мерките при нас работят и хората се отнасят сериозно.

Опасността се крие в разхлабването на мерките и евентуалното неглижиране на проблема от страна на лекари“, отбеляза той.

Проф. Тодор Кантарджиев уточни, че е добре, че България успя да забави пикът на заболяването за разлика от другите европейски държави и затова сега се очаква случаите у нас да не нарастват твърде бързо.

Той призова хората да спазват това, което е научно доказано, да не създават паника и да си правят разумни планове.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *