НОВИНИ

Доц. Ангел Кунчев: Възможно е през юни вирусът да се ограничи и впоследствие да изчезне

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев гостува на слушателите на Дарик радио.
Има пандемичен план в страната, но никой не знаеше колко силно ще удари вирусът, затова се наложиха по-строгите мерки, ето защо се предприеха тези действия за ограничаване на другите дейности в здравната система, посочи д-р Кунчев.
Възможно е през юни месец този вирус да се ограничи и впоследствие да изчезне, такова мнение изрази д-р Кунчев, като подчерта, че това ще стане ако този вирус е коронавирус като SARS-Cov-1, каквито са данните до момента.
Според него коронавирусите, на базата на опита, които имаме от срещите си с тях, и предишните избухвания показват, че това е най-вероятното развитие на нещата.
Той изрази мнението, че вече след като е преминала първата среща с вируса и имаме опит, е време да започне да се възстановяват всички онези обичайни дейности на здравната система, които са необходими – ваксинации, планови операции и други.
По отношение на парковете, той посочи, че сега ще се направи експеримент, за да се види как ще действат хората, когато им се позволи, по определени правила, да ползват тези площадки.
Според доктор Кунчев, заради малък на брой хора, които не се съобразяват с правилата, страдат останалите граждани.
Ако в нещо успяхме това е, че бързо въведохме мерките и така ограничихме разпространинието на вируса, подчерта д-р Кунчев.
“Всичко е направено с цел да намалим риска” – каза той.
Средното за България разпространение е 4 – 5 процента, такова мнение изрази  д-р Кунчев, като обясни на базата на какви данни прави този извод.
Според него, в рисковите групи е 7 – 9 процента разпространението на вируса, а в отделни райони няма нито един случай.
Интересно е положението в Африка, каза още д-р Кунчев и даде за пример Танзания, където има много голяма китайска колония. Според данните там е силно ограничено разпространението на вируса. И той свързва това положение и с климатичните условия.
Колкото по-бързо спрат сутрешните пресконференции, толкова по-добре, каза още д-р Кунчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *