НОВИНИ

СЗО: Няма доказателства, че излекуваните от COVID-19 няма да се разболеят пак

От Световната здравна организация (СЗО) заявиха, че “В момента няма доказателства, че хората, които са се възстановили от COVID-19, имат антитела са защитени от втора инфекция”, съобщи Би Би Си.
Предполагаше се , че хората , преживели инфекция, могат да развият антитела, които могат да атакуват вируса и да предотвратят повторната инфекция.
Във Великобритания изследването на кръвта за антитела и наблюдението за определяне на степента на инфекция сред обществеността е един от “петте стълба” на правителствената стратегия за тестване, предназначена да потисне вируса.
Тестването за антитела – за да се покаже дали някой е имал вируса в миналото – се счита за решаващо за осигуряването на изходен път от сегашното блокиране, както и предоставянето на данни на тези, които разработват ваксина.
Междувременно Световната здравна организация спря предложението за въвеждане на здравни паспорти или здравен сертификат. Все още няма доказателства, че пациентите, които са се възстановили след инфекция с COVID-19, не могат да бъдат инфектирани повторно, е становището на Световната здравна организация.
В изявление СЗО предупреждава да не се издават “паспорти на имунитет” или “здравни сертификати” на хора, които вече са били заразени с коронавирус, като подчерта, че тази практика всъщност може да увеличи риска от предаване на болестта, тъй като тези хора могат да бъдат изложени на риск отново.
За издаване на здравни паспорти, с които туристи да преминават гръцка граница, говори миналата седмица министъра на турима в Гърция. За момента няма позиция от гръцкото министерство относно изявлението на СЗО.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *