НОВИНИ

9 от 10 интубирани пациенти с COVID-19 не оцеляват

Статистиките на Световната здравна организация (СЗО) може и да сочат, че смъртността от COVID-19 е 7%, но данните от изследване на Американската медицинска асоциация (JAMA) сочат, че 88% от интубираните пациенти с вируса умират.

Въпросното изследване обхваща 5 700 пациенти на средна възраст 63 години в периода 1 март 2020 г. – 4 април 2020 г., които се озовават в болница, благодарение на вируса. 2 634 са били поставени на апаратно дишане.

Най-често до болница стигат хора с хипертония (56,6%), наднормено тегло (41,7%) и диабет (33,8%). Именно по тази причина и у нас загиналите от болестта са с подобни прилежащи заболявания.

Подобни данни дават основание на здравните власти да съсредоточат усилията си в опазване здравето най-вече на хора в тежки медицински състояния. По тази причина все по-често виждаме големите държави да разхлабват по-експедитивно ограничителните мерки, тъй като нивото на смъртността сред активното население в добро физическо състояние е изключително ниско. Естествено, има и изключения, но те биват обхванати от мерките за употреба на лични предпазни средства и повишаване нивото на хигиената.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *