НОВИНИ

Иван Гешев: Катастрофата с Милен Цветков се използва от определени кръгове за пропагандна кампания

Разследването на катастрофата с Милен Цветков се следи от цялото общество, извършителят е задържан за постоянно под стража. Това означава две неща: че съдията е приел, че убийството е умишлено, и че има опасност лицето има опасност да се укрие. Това съобщи главният прокурор Иван Гешев пред NOVA.
В НК е предвидено наказание за престъпление, което е извършено при евентуален умисъл – транспортно престъпление – причиняване на смърт в резултат на ПТП с евентуален умисъл; предвидено е и наказание за смърт по непредпазливост.
Хипотезата на извършване на такова престъпление при умисъл е много рядка. По-лесното е престъплението да бъде квалифицирано като непредпазливост. Но кажете ми, какво е да управляваш мощен джип след употреба в рамките на 24 часа на 4 вида наркотични вещества, три от които са високорискови наркотични вещества, да не спреш на червено, да караш със скорост над 100 км./ч., ако не е направено с умисъл?, попита главният прокурор.
Евентуален умисъл означава две неща: Осъзнаваш обществено опасните последици, и допускаш, че те ще се случат – тоест, имаш безразличие към тези последици.
Категорично отхвърлям слуховете, че причина за смъртта на Милен Цветков е работата му, появиха се и слухове, че нарочно било повдигнато обвинение, за да няма резултат – това са приказки на определени кръгове, които искат да опорочат разследването.
След като са повдигнати обвинения на майката на младежа, значи е имало доказателства за това, че тя е видяла сина си в дрогирано състояние и му е дала ключовете на колата, допълни главният прокурор. „Заставам зад колегите за това, че са повдигнали такова обвинение. Разбирам трагедията на родителя, но няма как един родител да не е наясно с проблемите на детето си за дълъг период от време, включително и употребата на наркотици“, допълни Гешев.
Относно разследването на побоя над журналиста Слави Ангелов, главният прокурор съобщи, че прокуратурата все още събира доказателства за повдигането на обвинения на поръчителите на побоя. “За да кажем категорични имена, трябва да имаме доказателства. Мутренските времена свършиха. Хората, които не са го разбрали и живеят в началото на 90-те, като си мислят, че могат да се случват такива безнаказани неща, това вече не върши работа. Престъпилите закона винаги ще се сблъскат с последствията”, допълни главният прокурор.
Мерките, които държавата наложи, за да ограничи разпространението на коронавируса, бяха напълно навременни, смята Гешев, като допълни, че има пропуски по тяхното спазване. „Голяма част от българските граждани спазват тези правила – над 90%. Една малка част хора, които са вечно недоволни и мрънкат за всичко, както и една друга част, която използва пандемията за политически, икономически и финансови интереси, са срещу мерките и не ги спазват.
Работа на държавата е да наложи и следи за спазването на мерките. Ако намирам грешка, намирам грешка в държавата и в различните й институции за това, че не контролира спазването на правилата, които самата тя наложи. Сега получава клатушкане – две грешки напред – една назад. В духа на „днеска има маски, утре няма“. Това, което мен ме притеснява, е че историята показва, че нямаме загубени битки. Силно се надявам и тази война да не загубим заради българските политици“, допълни главният прокурор.
Част от работата на ВАС е контролирането на спекулата на цените. Такива идентични мерки – проверка на аптеките, горивата и други бизнеси за надути цени, има в цял свят, смята Гешев.
Относно системата за случайно разпределение на дела главният прокурор съобщи, че системата е била временен вариант, и е направена през 2015 г. под натиск от един „български министър на правосъдието, който сега рязко получи амнезия“, уточни прокурорът. Има много сигнали за разпределение на дела, системата има един куп уязвимости, като всеки един сигнал се проверява. Това, че ще имаме повече работа, – българските граждани очакват от нас да си вършим работата.
Цялостната проверка на приватизационния процес отнема много време, като за това е важна и работата на политиците, които определят законите. Съзнавам, че е много трудно събирането на доказателства, но не е невъзможно – по-добре късно, отколкото никога, затова ще направим всичко възможно да има справедливост.
Иван Гешев категорично отхвърли слуховете, че български прокурори, пратени на преговори в Дубай, са се опитали да отвлекат Васил Божков от Абу Даби. “Това говори за едно творческо изчерпване в някои среди, които бълват фалшиви новини срещу прокуратурата. Или навлизаме вече в сферата на съдебната психиатрия.
Как си представяте да изпратя ръководители на отдели във ВКП – мъж и жена на достопелна възраст, с граждански полет, тежко въоръжени, да кацнат на летището, и да правят опит да отвлекат Божков? Те се качват пак тежко въоръжени на самолета за България, г-н Борисов се притеснява от това, което съм направил, изпраща храни за Абу Даби, и те в резултат на това ни връщат фурми. Това дори в сферата на фантастиката звучи ужасно смешно“, допълни Гешев. Решението за екстрадиция извън ЕС е политическо решение, но практиката ни показва, че при тях финансовите престъпления са с по-ниска степен на обществена опасност. При тях сериозните престъпления са убийство, изнасилване, и т.н.
Лозан Панов трябва да отговори на въпроса за скандалния клип, сниман в сградата на съдебната палата. Не възприемам в палатата, в която се гледат най-сериозните дела в страната, да се снима нещо, което прокламира употреба на наркотици, част от които е употребил и младежът, убил Милен Цветков. Танцуват и дами, срещу които нямам нищо против, но начинът на обличане е за едни други места. Деца, оръжие – това уронва престижа на съдебната власт. Но това е въпрос към ВСС и Лозан Панов, който пети ден извършва проверка на себе си – явно случаят е много тежък, завърши Гешев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *