НОВИНИ

Мутафчийски е изненадан от “парадоксалното“ разхлабване на мерките на фона на прииждащия втори пик на COVID-19

В момента преживяваме втори пик на пандемията от COVID-19 и разхлабването на ограничителните мерки е “парадоксално“, според председателя на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, цитиран от Nova.

Отпускането на мерките в този момент е парадоксално“, коментира Мутафчийски. “В други страни, в които говорят за разхлабване на мерките, са прехвърлили платото на заболеваемостта и вървят надолу, докато нашата крива си върви нагоре. Всъщност ние преживяваме втори малък пик, защото в началото на април имахме подобен. След това заболеваемостта намаля и в последно време се катерим по параболата“.

Председателят на щаба е озадачен от надигналото се обществено недоволство по адрес на ограниченията, защото за разлика от Гърция, Италия, Сърбия и Франция в България не е забранено да се ходи по улиците, а свободно посещаваме магазини, аптеки и банки.

Ген. Мутафчийски сподели опасенията си, че с отварянето на парковете младежи ще се появят отново на големи групи с бири в ръка, а майките с деца ще продължат да контактуват свободно помежду си. Това е нещо, което “представлява реална опасност“ за разпространение на заразата.

Очаква се скоро Оперативният щаб да даде мнението си по повод идеята децата да се върнат на училище, но преди това трябва системата да се подготви подобаващо, защото изгледите са, че коронавирусът ще остане за дълго време и е нужно да се адаптираме към него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *