НОВИНИ

Нова Зеландия обяви за спирането на COVID-19

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн заяви днес, че разпространението на COVID-19 в страната е прекратено успешно, т.е. новият коронавирус е временно елиминиран. Властите изрично уточниха, че това съвсем не означава край на заразяването с вируса. В неделя бе съобщено само за един нов случай с положителна проба за коронавирус.
Новината дойде часове преди Нова Зеландия да отмени някои от строгите  си ограничителни мерки.
От утре ще започнат да работят някои предприятия, чиято дейност не е жизненоважна, здравните и образователните дейности ще продължат, въпреки че хората все още се приканват да стоят у дома и да избягват физически контакт.
Досега в Нова Зеландия има потвърдени 1500 случая на зараза с коронавирус и 19 смъртни случая.
“Придвижваме икономиката, но не започваме социалния си живот. Спечелихме битката, но трябва да внимаваме“, каза Ардърн.
Тя отбеляза, че въпреки че данните от последните няколко дни показват, че Нова Зеландия е постигнала целта си да елиминира COVID-19, това не означава, че няма да има нови случаи, а че броят на новите случаи ще бъде намален и ще бъде по-лесно да се контролира ситуацията.
Ардърн заяви, че всеки ден в Нова Зеландия би имало повече от 1000 новозаразени, ако не бяха наложени навреме ограничения, които предвиждаха събиране на малки групи със семейството и приятелите при спазване на разстояние от два метра, а големите събирания все още са забранени, както и работата на търговски центрове, училища и детски градини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *