НОВИНИ

Фандъкова: Ако се справим добре с парковете, ще мислим и за Витоша

Нека всички заедно покажем, че въпреки че София е най-големият и най-трудният град, може да даде пример, призова столичният кмет Йорданка Фандъкова.
Тази сутрин градоначалникът провери как протича организацията в “Южен парк”, който е един от десетте в столицата, отворени за разходки на родители с деца, бременни жени и индивидуално спортуващи.
“Не става дума за разхлабване на мерки. Даваме възможност децата да са на въздух в парковете, да потичат на широко, но спазвайки основните правила. Те са важни, защото казаха вечера и експертите, няма основание за разхлабване на мерките. Това е важно да се подчертае и хората да го осъзнаят. Ние всички трябва да направим така, че да защитим тази възможност”, заяви Йорданка Фандъкова.
Тя призова хората за стрикно спазване на санитарните мерки и на разпоредбите на властите.
“Направили сме организация. Сутринта са сравнително малко хората, които се възползват, но очаквам към обяд да станат много повече родителите с деца. Зная, че е трудно. Аз също извеждам малки деца, когато имам време. Свикнали сме да оставяме децата да тичат, да играят, но в случая ще трябва малко усилие, за да спазваме правилата”, смята тя.
“Ако се справим добре 2-3 дни, след това можем да мислим за Витоша или други паркове”, каза още Фандъкова.
Много хора вече се възползваха от възможността за разходка сред градската природа. На влизащите в парка се дава брошура с отпечатани инструкции и обозначени еднопосочни маршрути за движение, както и дезинфектант за ръце. Децата могат да бъдат извеждани в парка само от членове на семейството между 09.30 и 18.30 часа. Единично спортуващи и собственици на кучета могат да го използват до 09.30 часа и след 18.30 часа. Задължително остава носенето на предпазна маска за лице, както и спазване на дистанция 2,5 метра един от друг.
На входовете, изходите и ключови места в парка пък са разположени служители на Общинска полиция, които следят за спазването на реда.
“Толкова време бяхме затворени вкъщи с детето, че то направо пощуря. От време на време обикаляхме блока, но не е като да се разходим в парка”, сподели Ивелин Пеева, която още от рано е извела 2-годишният Крис да подиша чист въздух и да поиграе свободно навън.
Според нея създадената организация е добра, а заради 3-те отделни маршрута има достатъчно място за разходка.
Някои от посетителите обаче се оказаха на мнение, че парковото пространство трябва да се използва без никакви ограничения. “Трябва да се използва 100% от капацитета на парка. Така по-лесно ще се избегне струпване на хора. Като е зает само 50% от капацитета, по-малко хора ще могат да го използват, по-лесно ще стане и струпване”, мисли спортуващият Йордан Колев.
Въпреки многото мнения, всички посетители са категорични в едно – времето е много хубаво и всеки има нужда от разходка и малко слънчеви лъчи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *