НОВИНИ

Чадърите и шезлонгите на плажа ще бъдат безплатни тази година

„Пандемията ще свърши и е важно как ще излезем икономически от нея. Икономическата криза ще има измерения дори върху демографията. Хората, които не намерят възможност за препитание в България, ще се качат на първия самолет и ще заминат”.

Това заяви на брифинг Красимир Каракачанов след проведения Коалиционен съвет днес.

“До 15 юни няма как да има туризъм, разбрахме се, че строителството в курортите, само през тази година, ще бъде удължено до 15 юни”, каза Валери Симеонов.

За какво се разбраха на Коалиционния съвет:

“За туризма някои предложения бяха одобрени, по други беше уточнено, че ще се работи по тях”, уточни Каракачанов.

“Ще се прилага използването на талони или купони – ваучери, за туризма. Разбрали сме се те да бъдат използвани само от хора, които са плащали осигуровките си. Размерът и действието на ваучерите предстои да бъде прецизирано”, съобщи лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

“Имаме единодушно мнение и позиция, че ваучерите ще се използват като средство за насърчаване на туристическия бранш. Те ще бъдат възможни и за ученици – за зелени училища, например”, каза още Симеонов.

Категорично плажните принадлежности – чадъри, шезлонги, масички – ще бъдат безплатни, съобщи още Валери Симеонов.

Ето и другите мерки, които са обсъдени:

По искане на ресторантьорския бизнес ще се измени последната заповед на министъра на здравеопазването – разстоянието между масите ще бъде 1,5 метра, а не 2,5 метра. Обслужващият персонал ще работи с шлемове, а не само с маски.

В отговор на въпрос Томислав Дончев каза, че следващата мярка би могла да бъде отварянето на детските градини. Ще се изчака обаче да се види какъв ще бъде опитът на държавите от ЕС, които отварят детските градини.

По повод увеличението на безработните вследствие пандемията, Валери Симеонов посочи, че управляващата коалиция вижда голям потенциал в строителството и големите инфраструктурни обекти за отваряне на работни места.

Ще се работи ускорено за доизграждането на магистрала “Хемус”, на северния обход на Бургас, който ще поеме трафика към Слънчев бряг и другите курорти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *