СВОБОДНО ВРЕМЕ

Професор от ВМА разказа за операцията, спасила живота на 7-годишно дете, транспортирано с военен самолет от Варна

Свикнали сме да реагираме бързо. В онзи ден всичко се случи в рамките на около час и след това излетяхме за Варна. Мога да кажа, че ситуацията беше критична, но ние се справихме с нея, заяви в сутрешния блок на БНТ проф. д-р Никола Владов,  началник на клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология към ВМА.

Повод за думите му бяха спасителната акция, проведена в средата на април, когато с военен самолет ”Спартан” бе транспортирано 7-годишно дете по спешност от Варна в София, пише Novini.bg.

,,Първата операция бе във Варна, която беше животоспасяваща. На следващия ден бе транспортирано в София, където в продължение на още 12 часа се стабилизира състоянието му. Щом се стабилизира, извършихме и втората операция, която също беше доста тежка. В момента детето продължава своето възстановяване в ИСУЛ”, сподели проф. Владов.

Относно това кой решава кога и как да бъде използван ”Спартан”-ът за при такива ситуация проф. Владов отговори, че има система, която се контролира и менажира от Министерството на здравеопазването, които се свързват с Министерството на отбраната, а оттам с Военновъздушните сили.

В заключение специалистът от ВМА изрази надежда в най-скоро време да бъдат възобновени плановите трансплантации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *