НОВИНИ

Втори пик на коронавируса в Южна Корея, пак затварят заведения

Южна Корея затвори над 2100 нощни клубове, заведения, барове и ресторанти, след като от един от тях избухна ново огнище на коронавируса.

Заведенията бяха отворени миналия уикенд като стъпка за разхлабването на мерките за социално дистанциране, но при условие, че извършват проверки на температурата на клиентите, записват всички влезли и служителите им носят маски.

Забраната ще остане в сила докато властите се уверят, че рисковете от заразата са видимо намалени.

Центърът за контрол и превенция на заболяванията в Южна Корея съобщи, че в рамките на денонощието са били регистрирани 18 нови случая на коронавирус, всички освен един, свързани с 29-годишен мъж, посетил три клуба в квартал на Сеул миналата събота.

Ден по-късно той е дал положителна проба за коронавируса. В следващите часове са потвърдени още 16 случая само в Сеул. Така общият брой на заразените, свързани с посещение в клубове, стана 40.

Властите се притесняват, че заразените в клуба вече са разнесли коронавируса по домовете си.

Здравните работници вече работят усърдно да проследят контактите на посетителите, като се издирват около 1 940 души, които са били в трите клуб и други заведения наблизо, но досега са открити само 637 от тях.

От началото на епидемията Южна Корея потвърди поне 10 840 заразени с коронавирус, включително 256 смъртни случая. Страната беше сред първите, засегнати от заразата извън Китай. Въпреки това бързите и мащабни мерки, както и масовото тестване, спряха разпространението на коронавируса.

В средата на април Южна Корея бе сред примерите за справяне с епидемията. Тя бе широко хвалена за масовите тестове и своята стратегия за проследяване на контакти на заразени, на която други държави се стремяха да подражават.

От 30 април насам не бе отчетен нито един нов случай на коронавирус в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *