НОВИНИ

Авиоексперт: Самолетът, съответно и пилотът, не са летели от 3-4 месеца. Има съмнение за загуба на тренинг

“Самолетът, съответно и пилотът, не са летели от 3-4 месеца. Има съмнение за загуба на тренинг”.

Това мнение изрази в ефира на Нова телевизия авиоекспертът Ангел Борисов във връзка с инцидента, при който бизнесменът Ивайло Пенчев катастрофира с частния си самолет.

“Окончателната причина за инцидента ще стане ясна, след като се прегледа документацията и техническата изправност на самолета.

Той е собственик, пилот и командир и той решава абсолютно всичко преди и след излитането на самолета. Пенчев е имал проблеми още при самото излитане, самолетът не е имал необходимата тяга.

Ангел Борисов обясни, че по време на излитането на летателната машина е имало гръбен вятър.

Тези самолети са изключително чувствителни. Пилотът е допуснал компромиси, не може да не е знаел за вятъра. Не знам за къде е тръгнал, но пренебрегва този параметър”, коментира Борисов.

“Първичната информация, която се подава от пилота към “Пирогов”, не съответства със реалната обстановка на пистата. Той съобщава към кулата, че  има проблеми с двигателя. След което самолетът тръгва надолу и се удря в дървета. Това не е така, той прелита оградата и реално пада на пистата. Тук има налице загуба на памет, както и множество наранявания”, обясни Ангел Борисов.

“Тези самолети струват 150 000 – 200 000 евро. Обикновено се ползват за лични нужди, за бързо придвижване”, разкри още експертът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *