СВОБОДНО ВРЕМЕ

Висш китайски епидемиолог призна: Властите в Ухан излъгаха за коронавируса

 

Властите на Ухан, където възникна пандемията от коронавирус, първоначално са се опитали да скрият реалните мащаби на разпространение на инфекцията. Това заяви на 17 май в интервю за телевизионния канал CNN главният съветник на китайското правителство по борба с коронавируса Чжун Наншан.

„Местните власти не искаха да кажат истината към онзи момент. В самото начало те мълчаха, че реалният брой на заразените е бил повече”, казва той.

По думите на епидемиолога, у него са се появили подозрения, когато броят на обявените заразени от коронавирус в Ухан е останал на едно и също ниво в продължение на 10 дни, в момент, когато инфекцията е започнала да се разпространява извън пределите на Китай.

Освен това, когато то лично е пристигнал в Ухан на 18 януари с цел изследване на пандемията, редица местни лекари са го предупреждавали, че ситуацията е малко по-лоша, отколкото официално се посочва в отчетите на местната власт.

„Не вярвах на тези (бел. ред. на официалните) резултати, поради това продължих да искам (бел. ред. от властите) да ми предоставят реалните цифри. Те много неохотно отговориха на моята молба”, казва Наншан.

По информация на CNN, именно Наншан на 20 януари беше един от първите, които в ефира на централната китайска телевизия CCTV заяви, че коронавирусът от нов тип се предава от човек на човек, докато властите на Ухан твърдяха обратното.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *