НОВИНИ

СЗО: Пръскането с дезинфектант по улиците e риск за здравето на хората

Пръскането с дезинфектант по улиците, което се практикува в някои страни, не унищожава новия коронавирус, а напротив – представлява риск за здравето на хората, предупреди Световната здравна организация, предаде АФП.

От доклад на експерти относно почистването и дезинфекцията на повърхности като част от мерките срещу разпространението на вируса, става ясно, че пръскането може да бъде неефективно.

“Пръскането или опушването на открити пространства, като улици или пазари, не се препоръчва за унищожаване на вируса COVID-19 или други патогени, тъй като дезинфектантът се деактивира от мръсотия и отломки”, обяснява СЗО.

Според СЗО улиците и тротоарите не се считат за “резервоари на инфекция” от COVID-19. Експертите обясняват, че пръскането с дезинфектанти може да бъде опасно за човешкото здраве.

От СЗО предупреждават, че разпръскването на хлор или други токсични химикали може да доведе до дразнене на очите и кожата, бронхоспазъм и стомашно-чревни разстройства.

Пръскането на хора с дезинфектанти не се препоръчва при никакви обстоятелства. То може да бъде физически и психически вредно и да не намали способността на заразения човек да разпространява вируса чрез капчици или контакт, добавят здравната организация.

“Ако трябва да се прилагат дезинфектанти, това трябва да се направи с кърпа, напоена с дезинфектант”, е препоръката в доклада на СЗО.

Проучванията показват, че вирусът може да остане на няколко вида повърхности в продължение на няколко дни. Тази максимални продължителност обаче е само теоретична, тъй като резултатите са записани при лабораторни условия и трябва да се тълкуват с повишено внимание в реалната среда.

Общият брой на заразените с коронавируса в глобален мащаб е 4 634 132 души, а смъртните случаи са 311 781, сочат последните данни на университета “Джонс Хопкинс”. Най-засегнатата от заразата държава са САЩ, където болните надхвърлят 1,4 млн. души, следва Русия с повече от 272 хил. инфектирани с COVID-19 и Великобритания – над 241 хил. САЩ дават и най-много жертви – повече от 88 хил. души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *