НОВИНИ

Васил Божков: Борисов и Горанов ме принудиха да подпиша договор за 240 000 000 лв с Кирил Домусчиев за реклама в Нова тв

Бизнесменът Васил Божков, срещу когото има 11 обвинения и се намира в Обединените арабски емирства, публикува в понеделник сутрин втора част от сигнала си (както той го представя). В него е включен бизнесменът Кирил Домусчиев, заради “Нова телевизия” и гаранции за десетгодишен договор за реклама на стойност 200 млн. лева. А Божков твърди, че премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов са оказали натиск за тази сделка. Срещу нея е обещан “пълен съпорт в комисията по хазарта с цел урегулиране на бизнеса и спазване на законите”, пише dnevnik.bg.

Паметна записка за 200 млн. лева

Божков разпространи снимка на бележка, за която посочва, че е паметна записка от среща, проведена в кабинета на председателя на КРИБ и собственик на “Лудогорец” и “Нова тв” Кирил Домусчиев на 10 юли 2019 г.

Според Божков тя е била осъществена “под натиска на премиера Борисов и министър Горанов”. В обяснение към снимката Божков обяснява, че почеркът е негов, а подписите – на Кирил Домусчиев и отново на Божков.

Кирил Домусчиев засега не отговаря на мобилния си телефон.

“По-късно, на 1 август 2019 г., част от поставените условия, за да съществува бизнесът ми, бяха оформени в непазарен договор между “Национална лотария” АД, “Ню геймс” АД и “Нова броудкастинг груп” ЕООД за 240 000 000 лева с ДДС”, обяснява Божков.

“Дали е рекет, изнудване, корупция, търговия с влияние, злоупотреба със служебно положение – ще преценят компетентните институции. В България и Европа”, твърди още Васил Божков.

В паметната записка се посочват и числа. Първото е 20 000 000 лв. (без ДДС) за договор за реклама – 10-годишен с три години предизвестие за прекратяване.

“Ако “Нова тв” загуби рекламодатели в хазарта, ги компенсира с други подобни в размера на загубените договори в “Нова тв” или в “Лудогорец”, е записал още Божков.

“Пълен съпорт”

Записано е и “пълен съпорт в Държавната комисия по хазарта с цел урегулиране бизнеса и спазване законите”.

Кирил и Георги Домусчиеви купиха “Нова тв” в началото на 2019 г. Това стана, след като договорът за продажбата й на най-богатия чех Петр Келнер се провали предишната година, след като Комисията за защита на конкуренцията не одобри сделката със спорни аргументи. Келнер е собственик на “Теленор” и купи преди три месеца компанията, която притежава Би Ти Ви – сделката е в процес на финализиране.

Тази част от сигнала, както я представя обвиняемият бизнесмен, идва след първата – две снимки на съобщения, разменяни с Владислав Горанов, които показваха как финансовият министър е давал указания към “девойката” и “Сашо”, които Божков посочи като двама предишни председатели на комисията по хазарта – Мария Филипова и Александър Георгиев. Горанов отказа да коментира.

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че не си “причинил” да ги чете, но прокуратурата няма да ги проверява, а премиерът Бойко Борисов след него заяви, че не виждал нищо лошо в тези разговори и тогава Божков не бил обвиняем.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *