НОВИНИ

Новата COVID-реалност излиза солено на германците

Специални такси в ресторантите, доплащания в кафенетата, нови цени при фризьорите – въведените мерки за дезинфекция оскъпяват услугите. Но се приемат по-скоро безропотно, разказва “Дойче веле”.

В десет от германските провинции ресторантите и кафенетата отново имат право да отворят. Но заведенията трябва да спазват строги мерки, сред които дистанция от 1.5 метра между масите и столовете и редовна дезинфекция. Храната трябва задължително да се сервира, бюфетите не са позволени.

В различните провинции важат и различни допълнителни мерки: на някои места посетителите трябва да дезинфекцират ръцете си, преди да седнат на масата, на други – да впишат данните си, за да може в случай на заразяване веригата да бъде проследена.

Такса “корона”

“Някои клиенти се оплакват, но повечето проявяват разбиране”, казва Ролф Брайтмар, собственик на кафене в Дюселдорф. Той е наложил допълнителна такса от 4.50 евро на човек или двойка. Засега надценката е въведена за две седмици, наречена е “доплащане за хигиена”. Брайтмар би предпочел доплащането да е временно, затова не променя цените в менюто.

Верига пекарни в Аахен обаче си навлече гнева на клиентите, след като въведе такса от две евро на маса и допълнително 50 цента на посетител. След вълна от недоволство в социалните мрежи от страна на посетителите доплащането бе премахнато.

И фризьорите вдигат цените

Във фризьорските салони разходите, съответно и цените, също са се покачили. Марк Рингел, говорител на сдружението на фризьорите и козметиците в Северен Рейн-Вестфалия, казва пред WDR, че смяната на маските след всеки клиент е само един от допълнително възникналите разходи. Макар поскъпването обичайно да достига до пет евро отгоре на човек, търсенето на този вид услуги ни най-малко не е спаднало.

“Малките салони, които имат четири стола за работа, сега могат да използват само два”, обяснява Марк Рингел. Маркиране на разстояния, изграждане на прегради, събиране на данните на клиентите са част от новите изисквания, с които салоните трябва да се съобразяват. Но клиентите проявяват “невероятно голямо разбиране” към по-високите цени, обобщава Рингел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *