НОВИНИ

Доц. Мангъров: Само имунната система може да се справи с коронавируса

Коронавирусът е самоограничаващо се заболяване и единствено имунната система на човек може да се пребори с него. Това каза в интервю за “Дебати.бг” доц. д-р. Атанас Мангъров, началник на Първо Детско отделение към СБАЛИПБ “Проф.Ив.Киров” ЕАД – София.

„Тази коронавирусна инфекция, като всички други вирусни инфекции, е самоограничаващо се заболяване. Тоест, с нея се справя имунната система на човека. И когато човек е във форма, млад и здрав, за имунната му система не е проблем да се справи с инфекцията. Това се вижда от статистиката, че при над 90% от случаите заболяването протича безсимптомно, хората даже не разбират, че го карат”, обясни Мангъров.

И добави: „При възрастните и при тези с придружаващите заболявания, в малък процент от случаите, имунната им система не е в състояние да се справи с инфекцията. И всъщност, при положение, че няма лечение, няма нещо, което да се даде и да убие вируса, който причинява заболяването, целта на лечението, което се провежда е да се облекчават симптомите на болните и при тези, които са в животозастрашаващо състояние да бъдат поддържани живи, докато не преодолеят инфекцията, ако разбира се, това се случи”.

На въпрос на какво се дължи ниската смъртност у нас, Мангъров отговори: “Ниската смъртност у нас се дължи на това, че у нас тази група от населението, която е най-уязвима за коронавируса, просто не съществува. По средна продължителност на живота България е на 80-то място в света. Средната продължителност на живота тук е 73 години. В Италия, която е на 4-то място в света по средна продължителност на живота, Испания и другите страни (Обединеното кралство, САЩ) са доста по-напред от нас по средна продължителност на живота. И всъщност у нас я няма тази част от населението, която е уязвима за коронавирусната инфекция”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *