НОВИНИ

Нинова: Време е Борисов да плати сметката, затова че предаде държавата на задкулисието

Правителството управлява не с видими решения на институциите, а с невидими записки между бизнесмени. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група.

“През последните седмици сме заляти от записи, записки, смс-и, джератари, джиранти, приели, неприели джирата. Управляват ни не с контрол върху Държавната комисия по хазарта и НАП, а с ценни указания към девойки в тези държавни служби от министъра на финансите”, продължи с критиките Нинова.

Докато ни обяснявахте, как 20 млн. да деца с увреждания ще сринат бюджета и ги няма в държавата,виждаме как едни 20 млн. са се размятали за финансиране на медии. Свобода на слово ли? Това изглежда е илюзия в България”, посочи Нинова.

Тя поиска премиерът Борисов да поеме отговорност, а не отговорите отново да се дават от “бушони”.

Според нея са необходими промени, за които от БСП за България говорят отдавна.

“Промени в модела на здравеопазване, в икономическия и социален модел. Нашата цел е възстановяване на икономиката и грижа за хората. Никой да не бъде забравен. Правителството на ГЕРБ и “Обединени патриоти” нито разбира тази цел, нито има капацитет да я изпълни. Тяхната е оцеляване докрая на мандата. Икономическите и социални мерки на управляващите не работят.

Доказват го фактите, близо 150 хил. нови безработни, 1% получили помощ по мярката 60 на 40. Два месеца милиони хора, обеднели без работа и доходи при ръст на цените между 10 и 15 %. Излъгани земеделци, че държавата ще им изкупи продукцията. Излъгани също, че държавата ще им осигури да влязат в търговските вериги.

Общини на прага на фалита, данъчни промени, направени с думите на премиера: “Ще пробваме и ако не работи, ще ги отменим”. Т.е. работа на парче, на принципа проба-грешка, нестабилност, несигурност и липса на перспектива. Така не се управлява държава”, изтъкна лидерът на БСП, цитирана от Фокус.

“Необходими са ни пет неща, които ние започнахме да правим. Първо, професионалисти, икономисти и финансисти. Не калинките на властта, правят реална оценка и прогноза. Българското правителство прогнозира минус 3 % на БВП, но ЕК минус 10. Ако е минус 3, дефицитът ще се компенсира с 10 млрд. лв. заем, но ако е минус 10, какво ще се случи, уважаеми управляващи?”, попита Нинова. Според нея финансите се планират дългосрочно. Тя попита някой дали е разбрал какво е състоянието на бюджета?

“Ясна ни е вашата цел, да се финансира всичко наесен, защото предстоят избори, да се потушава напрежение. Това не е държавническо мислене. Парите, инвестирани днес, ще спестят много от проблемите, които ни чакат наесен. Трето, определят се секторите, които произвеждат най-голям от БВП и където има най-много заети работници”, коментира още Нинова.

По думите й целият държавен и институционален ресурс трябва да е насочен към хората.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *