НОВИНИ

БАССКОМ: Прозрачните сектори ще платят сметката за намаления ДДС

Прозрачните и работещи сектори в икономиката като софтуерната индустрия ще платят сметката за диференцираното ДДС за ресторанти и книги. Това се посочва в остра позиция на софтуерната асоциация БАССКОМ, която изразява притесненията на сектора, че намалелите приходи ще бъдат компенсирани с вдигане на други данъци.

“С тревога посрещаме и предупрежденията на Министерство на финансите, че за да се компенсират загубите в бюджета от мярката, ДДС за всички други стоки и услуги трябва да се повиши на 24% или данък печалба за бизнеса да се вдигне до 17-18 %. Изразяваме категорично несъгласие с увеличаване на данъчната и административна тежест върху софтуерния бизнес, както и върху всички други работещи и прозрачни сектори на икономиката”, се казва в позицията.

Според БАССКОМ няма гаранция, че свалянето на ДДС за най-ударените сектори ще доведе до по-ниски крайни цени за потребителите, а и политиката на държавата да обръща внимание само на най-пострадалите, като по този начин неглижира все още работещите бизнеси, е грешна. От асоциацията добавят, че няма незасегнати сектори от икономическите ефекти на коронавируса и компании от софтуерната индустрия също търпят загуби, но правилното решение към момента е да не се правят данъчни промени, защото всяко сваляне на ставката на един данък ще бъде компенсирано с вдигане на друг.

Дайте да дадем

Пред “Капитал” председателят на асоциацията Доброслав Димитров коментира, че макар да е изкушаващо всички да искат държавата да дава, това означава да се взима от други. “Винаги има някой, който е по-важен. Красотата на нашето облагане е, че е просто, ясно и директно. Всякакво вдигане на ДДС или данък печалба би било ужасно тежко”, казва Димитров.

Той добави и че предложението за сваляне на ДДС, но само за ресторанти и за книжния сектор, означава да има и много по-голям контрол в проследяването кое по какъв начин се облага.

“За нас ще има индиректен ефект, защото рано или късно ще се наложи да се намерят пари за бюджета. Правилният ход на държавата е да остави данъчната система такава, каквато е в момента”, казва още Димитров.

Решението за 9% ДДС за ресторантите дойде в началото на миналата седмица след среща на представители на бранша с премиера Бойко Борисов. Малко след това Борисов обяви, че ставката ще се намали и за книгите като “духовна храна”. Последваха още предложения за намаляне на ставката за определени продукти, а в сряда бюджетната комисия в парламента одобри на първо четене внесените промени в закона в отсъствието на нейния председател Менда Стоянова и без да се даде думата на представителя на финансовото министерство.

Софтуерната индустрия има все по-голям дял от БВП на страната, като според изчисленията на БАССКОМ през 2019 г. той е отговарял за над 3% от икономиката. В асоциацията членуват както изцяло български компании, като “Булпрос”, “Скейл фокус” и “Сирма”, така и български клонове на чуждестранни компании, като DXC и Progress.

Източник: Capital.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *