СВОБОДНО ВРЕМЕ

Важно предупреждение на проф. Генчо Начев за К-19

Не трябва да ни успокоява това, че пикът на заразата е преминат и в момента сме на едно плато, дори тръгва леко надолу, защото винаги е възможно да има втора вълна. Трябва да останем достатъчно дисциплинирани и отговорни към собственото си здраве и към здравето на околните.

Това каза пред БНР проф. Генчо Начев – кардиолог и директор на УМБАЛ “Света Екатерина”.

Проф. Начев заяви, че винаги е бил против създаването на паника, но категорично е против неглижирането на опасностите и безотговорното отношение.

Той посочи, че не приема клишето, че светът вече не е същият:

“Същите сме, но ако можем да прибавим към характеристиките си нещо допълнително – да сме по-отговорни към здравето на себе си и на околните, да продължим да внимаваме в социалните си контакти, за да се предпазим от разпространението на това заболяване – това би било добре.

И ако можем да отворим сърцето си към страданието на другите, да станем по-отзивчиви, това би било добре за цялото общество”.

Проф. Генчо Начев оцени доброволчеството и дарителството като добрите последици от кризата.

По думите му благодарение на навременните мерки на правителството и щаба в България е било предсказуемо разпространението на заразяването и според възможностите е било ограничено:

“Това, че системата на здравеопазването успя да поеме всички заразени и да се справи – това е успех.

Ако не бяха взети тези мерки, тогава разпространението на заболяването може би щеше да създаде такова напрежение в системата, че да не стигат леглата и апаратурата в болниците, което се избегна. Затова смятам, че всички на първа линия в системата на здравеопазването успяха да се справят с това нещо”.

Кардиологът посочи като пропуск в борбата с епидемията правилата за използване на личните предпазни средства. Според него не достатъчна е била подготвеността на чест от медиците за това как се използват тези средства и колко сериозна необходимостта от тях:

“Може би това допринесе доста голям брой от лекарите да бъдат заразени”, предположи той.

Директорът на болница “Св. Екатерина” заяви, че в пациентите има натрупан страх, че като отидат в болница, могат да се заразят с коронавируса:

“Смятат, че това е по-страшно отколкото тяхно заболяване, но това не е правилно. Много често всеки загубен ден, в който те не са се обадили по телефона или не са отишли при лекар, за да направят преглед или изследвания, може да се окаже фатален”.

Той изтъкна, че в болниците са взети всички предпазни мерки, за да не се разпространява заразата от Covid-19.

В болница “Св. Екатерина” все още не е достигната средната натовареност, която е била за последните два месеца, “което значи, че хората все още се страхува”, уточни кардиологът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *