НОВИНИ

Кметът на Варна омаловажи замърсяването на залива с фекални води, защото и преди било така

пекулации по отношение на информираността” – така варненският кмет Иван Портних определи критиките към действията на администрацията му, след като стана известно, че в продължение на поне 9 месеца тя не е информирала гражданите за тежко замърсяване на Варненското езеро. То се дължи на прекъсната канализационна тръба, от която по данни на екоинспекцията във Варна в езерото всеки ден се изливат по 8.3 хил. куб. м фекални води от градския район Аспарухово и кв. “Галата” с над 27 хил. души население.

Според разследване на “Дневник” общинската администрация във Варна е била информирана за аварията най-късно на 20 август м.г. – в разгара на туристическия сезон, но не е уведомила гражданите за това. Подготовка за ремонт на тръбата са били предприети едва през март – април т.г., като се очаква те да приключат най-рано през юли.

Портних, който мълча в продължение на повече от два месеца, след като проблемът стана обществено достояние през публикации в медиите, вчера даде пресконференция, на която в общи линии омаловажи тежкия проблем.

На въпроса дали има опасност замърсената вода да достигне до плажовете в разгара на летния сезон той отговори: “Не искам да задавам въпроса, който се задава, а преди това какво е било? Преди да я има тръбата?”. Според него проблемът бил преекспониран. “Преди да се направи ремонт на градската пречиствателна станция, нали се сещате какво се е случвало, попита той журналистите. Преди да се направят колекторно-помпените станции на Св. Константин и Елена – също се сещате какво се е случвало. Преди дълбоководното заустване на Златни пясъци – също се сещате какво се случвало. Затова тема има, но всички институции правят замервания и контрол и при установяване евентуално на разминаване в показателите те своевременно ще реагират”, каза Портних.

Подобни твърдения обаче не отчитат нарастването на населението на район Аспарухово, кв. “Галата” и вилните зони около тях през последните 10 години.

Сонарна снимка на Варненското езеро, на която е нанесен скъсания канализационен колектор

© Дневник

Сонарна снимка на Варненското езеро, на която е нанесен скъсания канализационен колектор

Един от акцентите в аварийната пресконференция на варненския кмет беше обяснението, че проектът по прокарването на тръбата през Варненското езеро е изпълнен, преди той да стане кмет на града. Скъсаният тръбопровод бил пуснат в експлоатация през 2011 година, а първата му копка била направена през април 2009 г. “Това не е нов тръбопровод и когато се е изграждал аз не съм бил кмет – да е ясно изначало”, каза кметът на Варна.

Снимка от дрон, на варненския залив (с поглед към плавателния канал и езерото). Тъмно оцветената вода е наситена с фитопланктон цъфнал заради замърсяването с фекални води. Горе в ляво е плажът на район "Аспарухово".

© Варна дрон

Снимка от дрон, на варненския залив (с поглед към плавателния канал и езерото). Тъмно оцветената вода е наситена с фитопланктон цъфнал заради замърсяването с фекални води. Горе в ляво е плажът на район “Аспарухово”.

Той коментира и темата със сателитните снимки на варненския залив след замърсяването, публикувани от специализираното електронно издание maritime.bg и “Дневник”. На тях, както и на снимка, направена с дрон, се виждаше целият обхват на замърсяването, маркиран от фитопланктон, цъфнал преждевременно вследствие на аварийната ситуация с канализационната тръба.

По време на пресконференцията си Портних показа снимки на морето южно от Варна и около н. Калиакра, като коментира, че и там имало цъфтеж и цветовете от планктона били сходни. За присъствалите на пресконференцията обаче остана неясно как евентуално сходно замърсяване в двата посочени района правят това във Варненското езеро по-приемливо?

“Тъмните цветове на снимките не са фекални води, каза Портних. Преди цъфтежа никаква разлика в цвета на водата нямаше въпреки аварията”, каза още той. Сателитните снимки, с които “Дневник” разполага, обаче опровергават напълно думите му (виж в края на статията). Те са от 15 април, 2 и 12 май. На тях ясно се вижда разликата в цвета на водата в езерото, настъпила със затоплянето на времето, както и навлизането й в акваторията на варненското пристанище и залива в средата на месеца.

Сателитните снимки показват също, че цъфналият заради замърсяването фитопланктон е заел целия обем на езерото. А това опровергава и друго твърдение на Портних от днешната му пресконференция.

Според него причина за изхвърлените по брега на езерото тоновете мъртва риба вчера не била скъсаната канализационна тръба. “Това, което ще настояваме категорично, е, че в момента констатирането на рибата, която е умряла, е в район далеч от въпросната тръба. Почти е ясно, че не е от тръбата, а има някаква друга причина”, каза кметът на Варна. Според него това се случвало всяка година и причините били винаги различни.

Нито през последните седем години, в които Портних е кмет на Варна обаче, нито преди това местната администрация е информирала гражданите за замърсяване на водата в езерото и евентуална опасност при консумиране на риба, миди и скариди, уловени в него.

В сряда варненското езеро изхвърли тонове мъртва риба

© Скрийншот от видео във Феъсбук профил

В сряда варненското езеро изхвърли тонове мъртва риба

Днес община Варна разпространи снимки от започналите ремонтни работи на прекъснатия тръбопровод. Според информацията, съобщена от Портних, проблемът, затрудняващ работата, бил корабното движение, заради което водолазите можели да работят само в определени часове. Те обаче имали пълна готовност за рабата и през нощта.

Общината съди гръцкото дружество Sfelinos, спечелило обществената поръчка на Министерството на околната среда и водите за полагане на тръбата, тъй като към момента на аварията – вероятно през лятото на м.г., тя все още е била в гаранционен срок, каза Портних. Той обаче не се ангажира със срок за приключване на ремонта.

На пресконференцията стана ясно също, че все още няма резултати от пробите на водата в езерото, които взеха РИОСВ – Варна, и Басейнова дирекция.

Сателитна снимка от 15 април

© Sentinel-2/maritim.bg

Сателитна снимка от 15 април

Сателитна снимка от 2 май, на която все още замърсената вода е само в района на Варненското езеро, но цъфтенето на планктона е започнало със затоплянето на температурата на водата.

© Sentinel-2/maritim.bg

Сателитна снимка от 2 май, на която все още замърсената вода е само в района на Варненското езеро, но цъфтенето на планктона е започнало със затоплянето на температурата на водата.

Сателитна снимка от 12 май, на която се вижда как оцветената от планктона замърсена вода е излязла извън през плавателните канали и заобикаляйки н. Галата е носена на юг от морското течение.

© Sentinel-2/maritim.bg

Сателитна снимка от 12 май, на която се вижда как оцветената от планктона замърсена вода е излязла извън през плавателните канали и заобикаляйки н. Галата е носена на юг от морското течение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *