ЗДРАВЕ

Лекари посочиха опасностите за здравето от популярна зърнена храна

Зърнено-житните култури са група културни растения от семейство Житни, използвани днес за осигуряване на значителна част от прехраната на човечеството.

Тези култури се отглеждат в по-големи количества и са източник на повече хранителна енергия в световен мащаб от всяка друга група земеделски култури.

Но се оказа, че зърнените култури не само насищат организма с полезни микроелементи и витамини, но също така могат да бъдат опасни за здравето.

Лекарите разказаха какво може да доведе до прекомерна консумация на каша от елда. Оказва се, че злоупотребата с елда може да причини редица опасни заболявания, а за някои хора това по принцип е противопоказано.

“Най-опасна е елдата за жени, чиято възраст надвишава 40-45 години, тъй като тялото им започва да губи способността за бързо усвояване на калций.

А именно, тази зърнена култура забавя още повече този процес, което автоматично класифицира жените във възрастовата група с риск от остеопороза. Освен всичко останало, кашата от елда може да провокира процеса на разпадане на зъбите “, казват лекарите.

Изключителната предпазливост също трябва да се прояви от хора, които страдат от заболявания на стомашно-чревния тракт. Опасността от елда в този случай е, че тя може да причини стомашни спазми и други неприятни последици.

Тези, които страдат от бъбречна недостатъчност, хипертония, стомашна язва или диабет, лекарите препоръчват да ядат каша от елда не повече от 1-2 пъти месечно. Но тези, които очевидно са склонни към алергии, по принцип трябва да забравят за тази зърнена култура.

Според лекарите ако прекалите с консумацията на елда, докато се опитвате да отслабнете, може да бъде се появят странични ефекти като главоболие, апатия, загуба на сила и летаргия.

И все пак, не трябва напълно да се откажете от тази зърнена култура, тъй като този продукт е в състояние да защити организма от развитието на рак.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *