НОВИНИ

БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ УСВОИ 750 МИЛИОНА ЕВРО ОТ ЕВРОФОНДОВЕТЕ ЗА КОРОНАВИРУСА ЗА 2 МЕСЕЦА

За два месеца България е успяла да усвои около 750 милиона евро от европейските структурни и инвестиционни фондове.

Парите са мобилизирани за борба с икономическите и социалните последици от коронавирусната епидемия. Това става ясно от съобщение на Европейската комисия до медиите.

Това е малко над 10% от средствата по фондовете от политиките за сближаване на ЕС за настоящия програмен период. Общо средствата възлизаха на 7.4 млрд. евро.

Преди да избухне пандемията от коронавирус неусвоеният ресурс от тях беше в размер на 812 млн. евро. В средата на март Европейската комисия даде право на страните членки да пренасочат неусвоените средства от еврофондовете за борба с коронавируса и последиците от него, напомня Mediapool.

България е пренасочила 20 млн. евро от фондовете на политиката на сближаване, за да се помогне на здравния сектор да отговори по-добре на извънредната ситуация свързана с коронавируса, съобщи ЕК.

Средствата са отишли за ново медицинско оборудване от най-висок клас и доставка на животоспасяващи лекарства и лични предпазни средства. Това включва закупуването на 377 респиратора, над 2 милиона защитни маски за лице, 177 000 теста и около 140 000 други медицински консумативи.

Освен това около 42 000 възрастни, хора с увреждания и такива, изложени на риск, получават ежедневно подпомагане в домовете си чрез услугата „Патронажна грижа“, чрез която се доставят храна, лекарства и други стоки от първа необходимост по време на кризата.

Част от средствата са отишли за допълнително възнаграждение на 14 000 медицински и немедицински персонал, който е бил на първа линия в борбата с коронавируса.

Допълнителен ресурс в размер на 130 милиона евро ще бъде инвестиран в подкрепа на схеми за временна и субсидирана заетост.

Още 327 милиона евро са мобилизирани за осигуряване на финансиране и инвестиции за малките и средните предприятия, както чрез безвъзмездни средства така и чрез специални схеми за гарантиране на заеми, се казва още в съобщението на ЕК.

150 милиона под формата на дялови и квази-дялови инвестиции в малките и средните предприятия ще бъдат направени при по-благоприятни за частния сектор условия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *