ЗДРАВЕ

Невероятната лечебна сила на хунза маслото от кайсиеви ядки

Грижата за традиционните ценности е толкова необходима в тези модерни времена, в които цари законът на по-силния и системно се заличават и асимилират историите на малките народи.

Ще узнаете някои интересни факти за хунзите, свързани с диетата, начина на живот и разбира се, нещо, което сега е особено актуално, благодарение на Мария Иванова, става въпрос за хунза маслото от кайсиеви ядки:

Мария Иванова разказва за начина на хранене на хунзите, който е много прост. Те ядат това, което Майката Природа им е дала през годината. През лятото и есента събират всичко, което боговете от Хималаите са им подарили – плод, зърно, семе.

Те събират дори и листата на дърветата през есента, за да са им под ръка през зимата.

Дори малко дете да счупи клонче от живо дърво бива порицавано, защото това не е позволено при тях.

Какво ядат хунзите?

На първо място, това, което ядат, има несравним вкус и качество по отношение на нашите продукти.

Сутрин те обикновено ядат хляб, масло от кайсиеви ядки и чай – обикновено зелен хималайски чай.

Хлябът, т.е. погача, направена от няколко вида зърнени продукта, смлени в мелници, каквито и тук е имало през миналия век, запазват вкуса на истинските стари семена и дават специфичния неповторим аромат на хунзи хляба.

Най-обикновената закуска с три неповторими вкуса хляб, масло от кайсиеви ядки и чай за тях е традиция.

Хунзи хлябът е много популярен на някои сайтове за здравословна храна, дори го препоръчват за диета за отслабване в САЩ, но предлагат рецепти за приготвянето му, които нямат нищо общо с хунзи хляба, който е необичаен поради факта, че се прави без мая и както казват – от него не се пълнее.

За обяд ядат ориз, мусака, като нашата, дори и с бамя, но без месо (месо ядат много рядко, обикновено пилешко), различни видове боб и леща, картофи и т.н.

Вечерята им също е много проста – например палачинки с масло от кайсиеви ядки.

Да не забравяме водата, която пият – едно наистина уникално откритие.

Наричат я глетчерско мляко, защото я получават от хималайските ледници, а цветът на водата е сив – защото ледникът над Хунза е от сивите ледници – от най-най-старите.

Тъй като тези краища дълго време са били британски колонии, документирани са записи на медицински екипи, които са пребивавали три години сред тях, забелязали, че за три години, никой не дошъл да се оплаче от каквато и да било болест, но са наблюдавани два случая, когато е осигурена медицинска помощ при фрактури от падане от дървета.

Хунзите са феномен на доброто здраве и дълголетие – защото повечето от тях живеят над 100 години.

Всяко семейство има къща, градина, няколко овощни дървета в двора и няколко животни.

Всяко семейство само произвежда всичко, от което се нуждае, но това са хора, които не се нуждаят от много, за да бъдат благодарни на Бога.

Ето защо те са единственото безкласово общество в света.

Вносът на продукти не е лесен поради недостъпността на територията на това Хималайско кралство.

Маслото от кайсиеви ядки се прави ръчно и в това се състои неговата уникалност и оригиналност.

Казват, че рецептата за маслото се предава от поколение на поколение от векове.

Между другото, в гробницата на Клеопатра са открити няколко керамични съда пълни с кайсиево масло, което говори колко скъпоценно е било в древни времена.

Ако към няколко капки кайсиево масло добавите няколко капки лимонов сок, ще получите маска за лице, която се нанася вечер, преди лягане.

Оставяте я да действа за една нощ, а на следващия ден след измиване, кожата ще бъде по-гладка, блестяща и ревитализирана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *