НОВИНИ

Д-р Кунчев: Десет са новозаразените за последнотго денонощие

Радвам се, че и днес данните за 25 май са оптимистични. За деня са открити общо 10 нови положителни случая на Ковид -19, като 4 от тях приети в болница, а останалите шест са амбулаторни. Общата бройка 2443 души или увеличението е с 0,2% спрямо предходния ден. От тях четири са в София, три в Сливен, два в Плевен и един в Шумен.

Това заяви д-р Ангел Кунчев.

По пол новите заразени са 4 жени и 6 мъже. Общо до момента от всички заразени мъжете са 49%, жените 51%. Най-младият установен е на 2 месеца, а най-възрастния – на 95 г.

Два нови случая в София имаме при деца под 18 г. – става дума за деца на 4 и 13 г. Теса амбулаторни. Радостното е, че вчера няма новоустановени случаи сред медицинския персонал. Те остават 253 до момента.

Излекуваните са 880 като обща бройка, а новите за вчерашния ден са 18. Продължава тенденцията брооят на излекуваните да надвишава броя на новозаразените.

Другата радостна вест е, че през вчерашния ден нямаме нови починали и общата бройка се запазва на 130 или 5,3% от всички заразени. Тук разликата по пол е доста голяма обаче – имаме 86 мъже и 44 жени. Средната възраст е 67,2 г.

Кризата с Ковид освен голямо изпитание беше и безпрецедентен стрес-тест на най-различни системи и на базата на информацията, която събрахме ще направим много интересни анализи, които ще ни помогнат да организираме работата на общественото здраве, а и на цялата здравна система по един по-добър и по-ефикасен начин. В такива условия на екстремно натоварване се виждат не само слабите страни, но и достойнствата. Ще имаме оттук-нататък много работа с медицинските университети по отношение да бъде значително разширен обхвата на знанията на студентните в заразните заболявания и вирусологията, посочи Кунчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *