НОВИНИ

СЗО предупреждава страните с намаляващ брой заразени от COVID-19 за неочаквана втора вълна

Страните, където коронавирусните инфекции намаляват, все още могат да се изправят пред „незабавен втори пик“, ако се откажат твърде скоро от мерките за забавяне на разпространението на епидемията, съобщи Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Reuters.

Светът все още е по средата на първата вълна на епидемията от коронавируса, заяви началника на службата за извънредни ситуации на СЗО д-р Майк Райън, като отбеляза, че макар случаите да намаляват в много страни, те все още се увеличават в Централна и Южна Америка, Южна Азия и Африка.

Райън каза, че епидемиите често идват на вълни, което означава, че огнищата могат да се върнат по-късно тази година на места, където първата вълна е отшумяла. Има и вероятност скоростта на инфекцията да се повиши отново по-бързо, ако мерките за спиране на първата вълна бъдат премахнати твърде рано.

„Когато говорим за втора вълна, класически това, което имаме предвид, е, че ще има първа вълна на болестта, а след това често тя се появява отново месеци по-късно. И това може да е реалност за много страни след няколко месеца“, предупреди той.

„Но ние също трябва да сме наясно с факта, че болестта може да скочи по всяко време. Не можем да направим предположения, че само защото болестта отшумява, сега тя ще продължи да намалява и ние получаваме няколко месеца, за да се подготвим за втора вълна. Може да получим втори пик на тази вълна“.

По неговите думи, страните в Европа и Северна Америка трябва „да продължат да прилагат социални и здравни мерки, мерки за наблюдение и тестване, както и всеобхватна стратегия, за да гарантиат, че ще продължат по низходяща траектория и няма да има незабавен втори пик“.

През последните седмици много европейски държави и американски щати предприеха стъпки за премахване на мерките за блокиране, които ограничиха разпространението на болестта, но нанесоха сериозни вреди на икономиките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *