НОВИНИ

Д-р Кунчев с разяснения за отпадането на 14-дневната карантина. Тя остава за пристигащи от 8 страни

На база на ситуацията и данните от Европейския център по контрол на болестите решението е да премахнем 14-дневната карантина за пристигащите български и чужди граждани от страните от ЕС, Сърбия и Северна Македония.

Това съобщи д-р Ангел Кунчев.

Карантината обаче остава за хората, които пристигат от осемте страни с най-висока заболеваемост през последните две седмици в Европа – Швеция, Великобритания, Белгия, Холандия, Португалия, Испания, Малта и Италия. При завръщане от тези страни 14-дневната карантира остава.

Важно е да знаем, че носенето на маска е важно тогава, когато сме в закрити пространства с много хора и контактуваме с тях. Носенето на маска има смисъл, когато тя наистина се носи. Носенето на маска на врата с нищо не ни помага. При обикновените маски възможността за поглъщане на въздух, който не е филтриран от нея и без това не е малка, затова, ако искаме да се предпазим, тя трябва да покрива и носа, и устатата.

По същия начин стоят нещата с ръкавиците. Те не ни осигуряват защита, ако пипаме различни повърхности,  а след това пипаме устата, носа и очите си. Така че трябва да знаем, че ръкавиците подлежат и на смяна, и на дезинфекция, за да бъдат безопасни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *