ЗДРАВЕ

Учени от САЩ: Слънчевата светлина убива коронавируса на повърхности за 7 до 14 минути

Изследователи от Националния център за анализ и противодействие за биологичната защита за Министерството на вътрешната сигурност на САЩ, откриха, че симулираната слънчева светлина може ефективно да убие новия коронавирус SARS-CoV-2, отговорен за световната пандемия от COVID-19, пише OFFnews.bg. Това става на повърхности за 7 до 14 минути

Изследването, озаглавено „Симулирана слънчева светлина бързо инактивира SARS-CoV-2 върху повърхности“, бе публикувано в последния брой на Journal of Infectious Diseases.

Коронавирусът SARS-CoV-2 е отговорен за коронавирусната болест COVID-19, която доведе до пандемия в световен мащаб и до смъртта на хиляди хора и хоспитализации в цял свят. Вирусът е силно преносим между хора и изследванията показват неговата устойчивост на повърхности,  докоснати от заразен човек.

Доказано е, че в болничните отделения и пациентските стаи върху предмети или повърхности, които са били докоснати от заразено лице, има наличиие на частици от вируса SARS-CoV-2. Те могат да бъдат предадени на неинфектиран човек, установиха проучвания.

Продължението на статията четете ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *