НОВИНИ

Вижда се края на коронавируса, до средата на юни вече няма да е проблем

Към края на кризата с коронавируса сме. Това смята математикът професор Николай Витанов, който разработва математически модели за Националния оперативен щаб (НОЩ), пише “Актуално”.

Според казаното от Витанов пред сутрешния неделен блок на Нова телевизия, сценарият за развитието на пандемията в България е “стабилен” – между 0 и 20 случая на ден. Например днес, 31 май, бяха обявени 14 случая, толкова бяха обявени и вчера сутринта!

“Ние стоим срещу вратата, на която пише: “Край на медицинската част на кризата”. Просто трябва да минем през нея”, обясни Витанов.

Той посочи, че пикът на коронавируса у нас е бил покрай Великден. “След което случаите започнаха да намаляват. Това се дължи на факта, че в България развитието на епидемията не следва класическия сценарий на нарастване”, разясни математикът.

Витанов подчерта, че е възможно разрастване на заболеваемостта, ако не се овладеят отделните огнища. “Изтървем ли два клъстера, много бързо може да се окажем в ситуация, в която имаме над 100 заразени на ден. Това обаче сега е под контрол и всички клъстери са установени и изолирани”, успокои той.

Математикът допълни, че ако се спазват мерките, които са останали, и няма “дълги пасове”, епидемията у нас ще свърши по график.

“Както казах, тя ще отнеме два и половина до три месеца. До към средата на юни броят на заразените ще е вече толкова малък, че няма да представлява проблем”, заключи проф. Николай Витанов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *