НОВИНИ

Манолова внесе законопроекта за колекторите. Иска спиране на тормоза на задлъжнели граждани

Председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ” Мая Манолова внесе законопроект за регламентиране на колекторските фирми.

Той изменя и допълва шест свързани закона, между които тези за защита на потребителите, потребителския кредит, кредитните институции, електронните съобщения. Законодателните промени са адресирани до премиера и председател на ГЕРБ Бойко Борисов, до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и до народните представители от всички парламентарни групи, за да влезе законът веднага, в законодателната програма на 44-тото Народно събрание.

“Колекторските фирми са единствените в България, които въртят бизнес за милиарди. Затова внасяме законопроект, който да създаде законов регламент в дейността на колекторските фирми и да да даде глътка въздух на българските граждани. Подаряваме този законопроект, който ще сложи юзди на колекторските фирми, на премиера Борисов. Даваме му го като шеф на най-голямата партия. Нека всички парламентарни групи да се обединят и да покажат, че стоят на страната ана гражданите.

Искаме да се създаде един регистър за колекторските фирми, те трябва да отговарят на определени изисквания, едно от които е 500 000 лева капитал. По този начин ще има и контролни органи, които да следят за работата на събирачите на дългове. Възлагаме тази задача на КЗП, министъра на икономиката, на БНБ, в случаи, в които става дума за финансови институции. Ако става дума за купени кредити на граждани към банки, за лизинги, за бързи кредити, контролът да се осъществява и от БНБ”, каза Манолова пред журналисти.

“Предлагаме да има и правила, по които един колектор може да събира задължения, които е купил. Да е забранено да тормози, да притеснява, да принуждава гражданите да му плащат, забрана да го търси на работното място, за да не го дискредитира пред работодателите и колегите му. Да не торзоми съседите му. Да се свързва с него единствено по телефон, но не повече от веднъж на три дни, както и да не му звъни през нощта. Да има тежки сакнции, големи финансови санкции. Забраняваме на Топлофикация, ВИК-та, на енергоразпределителни дружества да продават задълженията на своите клиенти. Единствено в случаите, в които гражданина се е съгласил изрично писмено задълженията му да бъдат събирани от колектор, само тогава ще могат събирачите да събират задължения, които са купили. Колекторът, който ще събира, трябва да бъде изрично посочен в договора, да го има в единния регистър, да отговаря на всички правила и да подлежи на контрол. Първоначалният кредитор, ако прехвърли задължението на колектор, е длъжен първо да уведоми гражданина на кой колектор го е прехвърлил – какъв е размера на дълга, колко вече е платено и т.н. Първоначалният кредитор също трябва да предложи на гражданина сам да си откупи дълга, защото когато става дума за задължения от 15-20-50 лева човек ще предпочита да си плати. Забраняваме и прехвърлянето на втори, трети и следващ колектор. Освен това забраняваме на колектора да си начислява допълнителни такси, а само главницата”, обясни тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *