НОВИНИ

Божков “преведе” приказката за рекета и обяви, че го е плащал в брой (ДОКУМЕНТИ)

бвиняемият бизнесмен Васил Божков “преведе” приказката за Али Баба в “История за рекета” с истински герои и обяви, че го е плащал в брой на конкретни лица, но отново не показа директни доказателства.

Това стана с две нови публикации в социалните мрежи във вторник (2 юни) сутрин в обичайния вече час, в който той разпространява информацията си – 8 часа.

Едната от тях е с бележка “за тези, които не са разбрали приказката” и представлява инфографика (вижте в края на текста), която описва накратко историята около промените в Закона за хазарта (от 2013-2014) и разговори, за които Божков твърди, че са с премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Инфографиката е със заглавие “История на рекета” и в нея той определя като такса “подпомагане” 20-те процента от печалбата (на Национална лотария). Според Божков те са му поискани от Горанов срещу това да не отменят закона, по който моментните хазартни игри (билетите за търкане) плащат таксите си към бюджета.

“Изплащани в брой на конкретни лица”

Така обвиняемият бизнесмен твърди, че е плащал таксата. Той не посочва на кого.

В понеделник бизнесменът разказа същата история, но под формата на комикс. Това предизвика реакции и критики като несериозно – но посланието беше, че управляващите са му поискали част от печалбата от хазартните игри, за да плаща по удобен начин. Към комикса Божков беше написал, че всички прилики с лица и събития са “доказуеми”.

В новата публикация Божков посочва същите лица – Борисов, Горанов, Стоянова – но вече със снимки и думите им са сложени в кавички. Не се разбира дали това е намек, че може да покаже, че наистина са казали точно това. Според твърденията му, таксата, наричана “подпомагане” (вероятно заради думите на Борисов “ти после ще помагаш”), е плащана от 2015 година насам.

Къде са големите суми в брой

Във втора публикация Божков публикува снимки, показващи банкови извлечения, за които твърди, че са от неговите сметки.

“Февруари тази година Влади Горанов ми назначи данъчна ревизия. Тя ще установи, че след плащане на всички данъци съм теглил огромни суми в брой от личната си сметка. Всичките ми останали разходи са плащани по банков път. Тези пари не са налични в брой. Къде са?”
Това е текстът към снимките, с който бизнесменът явно намеква, че сумите по някакъв начин са свързани с таксата “подпомагане”.

От извлеченията си личат тегления през 2018 и 2019 година, като сумите варират от 200 хил. лева до почти 1.9 млн. лева. Последните са от ноември миналата година. Има седмици, в които той тегли по половин милион. Само веднъж в документите има основание, което е заличено.

Новите публикации добавят детайли към предишните, но все още не доказват дали, на кого и как точно е плащано към управляващите, както твърди Божков.

В понеделник замесените от властта отказаха да коментират темата, но наблюдаващият прокурор Ангел Кънев заяви в интервю за БНТ, че ще проверят информацията в карикатурите.

Божков "преведе" приказката за рекета и обяви, че го е плащал в брой

© Фейсбук на Васил Божков

Източник: www.dnevnik.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *