СВОБОДНО ВРЕМЕ

Проф. Деспотова сензационно: Антибиотик на 50 г. блокира най-лошите последици на коронавируса

Едно от нещата, които знаем за новия коронавирус , е, че причинява в организма т.нар. “ цитокинова буря „, която по своята същност представлява свръх-имунна реакция на организма,  която обаче вместо да предотврати заразата, утежнява натоварването върху организма при заразяване със Sars-CoV-2 .

По този начин един, по начало полезен механизъм в човешкото тяло, се превръща в допълнителен увреждащ фактор.

Ако се овладее в определена степен, няма да се стигне до най-тежкото протичане на вирусната инфекция. Тетрациклиновият антибиотик „доксициклин“ намалява цитокиновите нива в организма. Това каза пред БНР проф. д-р Любима Деспотова, председател на Българското дружество по продължителни грижи и палиативна медицина.

Тя поясни, че за доксициклин е доказано, че има значителен инхибиращ вирусите потенциал: „Той може да се използва и за потискане на вирусната репликация в организма. Този антибиотик беше използван десетилетия за лечението на пневмонии, придобити в общността… Сигурен медикамент е и е добре проучен, с известни странични ефекти“, добави проф. Деспотова. Тя допълни: „Това е най-бързата опция в момента, препаратът е добре получен и е одобрен за приложение от 50 години“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *