НОВИНИ

Кабинетът ще отпусне допълнително 15 млн. лв. за нови детски градини в София

метът на София Йорданка Фандъкова очаква правителството днес да отпусне 15 млн. лв. допълнително на общината, необходими за строителството на нови детски градини. В напреднала фаза е и промяна в наредбите, която да позволи изграждането на такива обекти в терени с неправилна геометрия или с по-малка площ. Това съобщи Фандъкова в интервю за Би Ти Ви след протести на родители срещу недостига на места в детските заведения.

Идеята е да се намалят отстоянията от съседните сгради, така че детската градина да не е в центъра на терена, за да може при достатъчно място за площадки за игра да има и места за повече групи. Друга идея е в частни сгради инвеститорите да предоставят партерните етажи за детски градини, към което имало интерес от тяхна страна.

“Построихме над 100 сгради на градини с 16 хил. места, но в града постоянно идват млади семейства с деца. Основният проблем е с яслите и с местата в първа група. През август очакваме нови 1500 места”, каза Фандъкова. Тя подчерта, че всичко зависи и от активността на районните кметове да търсят терени и да подготвят строителните процедури. “В момента се строят 10, готови сме до дни да започнем още 2 и с тази подкрепа от държавата ще започнем още 7. Можем да напреднем чувствително в кратко време”, увери кметът.

Ремонтът на “Топлофикация” ще се скъси с 20 дни

Фандъкова каза, че е получила обещание от ръководството на общинското дружество “Топлофикация” да се скъси с 20 дни ремонтът на централен топлопровод, планиран между 15 юни и 15 август. Заради него жители на 4 квартала трябва да останат без топла вода в двата летни месеца. Срещу начинанието протестират студентите, живеещи в Студентски град. Според тях в условията на разпространение на коронавируса липсата на топла вода ще им попречи да прилагат елементарните хигиенни практики, а ремонтът съвпада по време и с изпитната сесия, отложена заради ограничителните мерки.

На среща със студентите и с компанията вчера е постигнато съгласие ремонтът да се съкрати с 20 дни, а предстои двете страни да уточнят и началната дата, каза Фандъкова. Студентите предлагат той да започне в средата на лятото.

Има готовност за ново разширение на метрото

Фандъкова съобщи, че очаква разширението на метрото, което трябваше да стане през май и юли, да бъде пуснато в края на лятото. Напомни, че заради COVID-19 компанията “Сименс” е оттеглила екипите си от България, но от днес пътуванията между двете страни са разрешени. “Очаквам екипът да дойде и тези 8 км да се пуснат”, каза тя. Припомни, че по време на ограниченията заради коронавируса метрото е загубило две трети от пътниците, но постепенно мобилността на гражданите се съживява.

От “Овча купел” до “Горна баня” строителството е на финала. През юли започват 6-месечни тестове добави кметът.

Имаме готовност за 2 нови участъка – до кв. “Левски” и през “Слатина” и “Арена Армеец” до “Цариградско шосе”, каза Фандйкова. За финансиране тя очаква следващия програмен период на европейската програма “Транспорт”.

Заради желанието на гражданите по райони предстои разширяването на зелената зона в кварталите “Иван Вазов”, “Триадица” и малка част от “Слатина”. “Ще работим спрямо желанието на хората, разширяването ще стане постепенно, а не агресивно”, увери тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *