НОВИНИ

Рилския манастир: Държавата ни забрави. Няма нито 1 лев за реставрация. ЮНЕСКО може да го извади от списъка

Рилският манастир не е получил нито 1 лев от държавната субсидия от 600 000 лева като паметник на ЮНЕСКО. Има решение на Дирекцията по вероизповеданията субсидията да не се спира, но после връзката какво става се губи. Това заявиха пред Нова телевизия от Рилския манастир, пише “Актуално”.

Оттам предупредиха, че като няма пари, няма и поддръжка и реставрация, а накрая ЮНЕСКО може да извади манастирът от списъка си.

От Дирекцията по вероизповеданията казаха, че вече Светият синдод разпределя парите за християнската религия – 26 млн. лева. Синодът обаче твърди, че не знаел за субсидията за Рилския манастир, а от финансовото министерство казват, че Дирекцията по вероизповеданията отговаря за разпределението на парите. А законова промяна от миналата година всъщност даде повече пари на вероизповеданията.

Рилският манастир е получил помощ по схемата “60 на 40”, но това не стига. За март монасите в манастира нямат заплати. Платено е всичко друго, но с пари от резерва на светата обител. Затова и ще бъде открита дарителска сметка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *