НОВИНИ

Горанов: В България преразпределяме най-малко доходите. В Германия от 6000 евро заплата след данъци им остават 3700 евро

Остават и ангажиминентите към НАТО, обясни на икономически дебат с Борисов министър Владислав Горанов и посочи, че не е съкращавал разходи. Даваме си сметка, че ако при намалено частно потребление добавим и загубено обществено потребление, това ще влоши ситуацията, каза премиерът.

Горанов се съгласи, че кредитните институции се забавят с помощта, очаква също така да продължат мерките по мораториума. До седмица се чака и старт на инструментите на Фонда на фондовете.

Ако не се навакса с това закъснение и мерките не са достатъчно гъвкави, може да се окаже, че ще посрещнем 1 януари с много по-голям натиск, предупреди Горанов.

Той припомни, че България е една от страните, която преразпределя най-малко от доходите на хората. Даде пример с Германия, където при заплата от 6000 евро, чистият доход е 3700 евро.

Финансовият министър обясни и защо е против диференцирания ДДС. Функцията на този данък е различна и когато се промени за някои, това създава накърнено чувство за справедливост в останалите субекти на пазара, изясни Горанов.

Утре ще се появя аз от някоя партия и ще ти кажа: „Защо не намаляваш ДДС на лекарствата, коментира Горанов темата с намаляването на ДДС за ресторантьорите. Данъчната система трябва да е максимално проста. Ако не плащаш данъци, как участваш в обществото?, коментира той.

Преди лекарствата имаме сега фитнес залите“, каза на свой ред Борисов. По-рано днес представители на фитнес зали поискаха среща с премиера, за да търсят облекчения за своята дейност.

По повод намалената ставка на ресторантьорите, Горанов заяви, че те изцяло са в сивия сектор и че ако са отишли при него, за да разговарят за възможностите държавата да ги подкрепи със субсидиране по отношение на определени разходи, са щели да получат одобрението му.

Горанов заяви и че плоският данък остава. Въпреки че за държавата в момента е по-изгодно пропорционалното облагане, не е така за хората, добави премиерът.

Оптимист съм, че преди есента ще сме получили покана за чакалнята за еврозоната, каза още Горанов.