НОВИНИ

Горанов: В България преразпределяме най-малко доходите. В Германия от 6000 евро заплата след данъци им остават 3700 евро

Остават и ангажиминентите към НАТО, обясни на икономически дебат с Борисов министър Владислав Горанов и посочи, че не е съкращавал разходи. Даваме си сметка, че ако при намалено частно потребление добавим и загубено обществено потребление, това ще влоши ситуацията, каза премиерът.

Горанов се съгласи, че кредитните институции се забавят с помощта, очаква също така да продължат мерките по мораториума. До седмица се чака и старт на инструментите на Фонда на фондовете.

Ако не се навакса с това закъснение и мерките не са достатъчно гъвкави, може да се окаже, че ще посрещнем 1 януари с много по-голям натиск, предупреди Горанов.

Той припомни, че България е една от страните, която преразпределя най-малко от доходите на хората. Даде пример с Германия, където при заплата от 6000 евро, чистият доход е 3700 евро.

Финансовият министър обясни и защо е против диференцирания ДДС. Функцията на този данък е различна и когато се промени за някои, това създава накърнено чувство за справедливост в останалите субекти на пазара, изясни Горанов.

Утре ще се появя аз от някоя партия и ще ти кажа: “Защо не намаляваш ДДС на лекарствата, коментира Горанов темата с намаляването на ДДС за ресторантьорите. Данъчната система трябва да е максимално проста. Ако не плащаш данъци, как участваш в обществото?, коментира той.

Преди лекарствата имаме сега фитнес залите”, каза на свой ред Борисов. По-рано днес представители на фитнес зали поискаха среща с премиера, за да търсят облекчения за своята дейност.

По повод намалената ставка на ресторантьорите, Горанов заяви, че те изцяло са в сивия сектор и че ако са отишли при него, за да разговарят за възможностите държавата да ги подкрепи със субсидиране по отношение на определени разходи, са щели да получат одобрението му.

Горанов заяви и че плоският данък остава. Въпреки че за държавата в момента е по-изгодно пропорционалното облагане, не е така за хората, добави премиерът.

Оптимист съм, че преди есента ще сме получили покана за чакалнята за еврозоната, каза още Горанов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *