НОВИНИ

Божков: Ще ме подкрепите ли за нов политически проект?

“Ще ме подкрепите ли за нов политически проект?” С този въпрос и два възможни отговора – да и не, предизвика тази сутрин от профила си в социалните мрежи бизнесмена Васил Божков, който е с 11 обвинения и разследван за още 7 тежки престъпления и се укрива в Обединените арабски емирства.

Въпросът бе анонсиран още в неделя с друг пост: “Преди 30 години един милион българи излязоха и промениха историята. Благодаря ви за подкрепата, пожеланията и сигналите. Хунтата продължава да граби. Прокуратурата им помага. Политиците мълчат. Институциите бездействат. Време е властимащите да се осъзнаят и да понесат последствията от действията си. Утре ще ви задам въпрос, на който вярвам, че ще отговорите”, написа вчера Божков и така намекна за днешния въпрос. Анкетата е отворена за гласуване една седмица.

 

През последните седмици Божков открито атакува властта в лицето на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов.

Дали действително Божков възнамерява да направи нов политически проект, какъв точно, какво ще е неговото място в проекта и дали самият той ще го ръководи или само ще го финансира, както и дали действително обмисля да влезе в политиката в България, все още не е ясно, особено на фона на обвиненията, които прокуратурата му е повдигнала, и поисканата по дипломатически път екстрадиция.

Следващите предстоящи избори са парламентарните през есента на 2021 г. Ако спечели евентуални избори обаче, депутатското място би му гарантирало имунитет, който трябва да бъде снет, за да продължат разследванията на прокуратурата срещу него. Снемането на имунитета може да стане или доброволно по искане на главния прокурор, или с гласовете на мнозинството от народните представители.

На 3 юни лидерът на НФСБ Валери Симеонов обяви, че Васил Божков е финансирал кампанията на Мая Манолова при кметските избори в София м.г. и протестите срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор, съобщи БНТ.

Изявлението Симеонов направи ден след като обвиняемият бизнесмен обяви, че е плащал в брой на конкретни лица 20% от печалбите от “Национална лотария”, след като това условие му е било поставено от финансовия министър Владислав Горанов, за да не променят закона за хазарта към по-неизгодно облагане на лотарийните билети. Божков публикува във вторник (2 юни) “История на рекета” в една картинка, в която показа, че са замесени и премиерът Бойко Борисов, и председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Твърденията на Божков според Симеонов са “измишльотини”.

В отговор Мая Манолова обяви, че твърденията за финансиране от страна на Божков са лъжа, и заплаши, че ще съди Валери Симеонов, а с Бойко Борисов освен в съда ще се видят и на парламентарните избори. Тя смята, че българите са видели къде са купените гласове – в ромските столични квартали “Филиповци” и “Факулетата”, където гласовете са били 90:10 в полза на кандидата на ГЕРБ Йорданка Фандъкова.

На 21 май с подобна анкета Божков даде начало на “електронно гласуване” за определянето на новия собственик на “Левски” и попита във “Фейсбук” дали хората искат следващият мажоритарен акционер да бъде определен с електронно гласуване. Ден по-късно той обяви, че Наско Сираков ще получи акциите на “Левски”. Той събра над 28 000 гласа, като изпревари втория – депутата от ДПС Делян Пеевски (15 200 гласа). На 2 юни мажоритарният пакет акции на “Левски” (86.6%) бе доставен на “Георги Аспарухов” на името на Сираков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *